joi, 4 octombrie 2012

Parlementul turc reunit de urgenţă pentru a aproba operaţiuni militare în Siria

Ankara, 4 oct /Agerpres/ - Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă joi, cu uşile închise, pentru a autoriza armata să efectueze operaţiuni pe teritoriul sirian, la o zi după un grav incident produs frontieră şi care s-a soldat cu moartea a cinci civili turci în localitatea Akçakale (sud-est), informează AFP.

Deputaţii turci urmează să dezbată un text propus de guvernul islamo-conservator care stipulează că, 'dacă este necesar', el va fi mandatat pentru a ordona operaţiuni armate în Siria deoarece 'activităţile ostile ce vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (...) şi ca urmare a acestui fapt ameninţă securitatea noastră naţională'. Această autorizare parlamentară este valabilă timp de un an.

Chiar dacă cele două partide de opoziţie, între care principala forţă Partidul Republican al Poporului (CHP), au anunţat că vor vota împotriva, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, dispune de o netă majoritate în Adunarea naţională şi textul ar urma să fie votat. Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară externă trebuie să fie autorizată în prealabil de Parlament.

Între timp, Armata turcă a bombardat joi dimineaţă poziţiile armatei siriene de la frontiera dintre cele două ţări, ca răspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci într-o localitate de la graniţă, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul securităţii.
"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora României) în această dimineaţă (joi)", a precizat această sursă sub protecţia anonimatului.
Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai mulţi soldaţi sirieni" au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.
Tensiunile dintre Siria şi Turcia, care susţine insurgenţii sirieni, au crescut brusc miercuri, după ce mai multe obuze au lovit localitatea turcă Akçakale, situată chiar în faţa postului de frontieră sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte între trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL).
Parlamentul turc urmează să se reunească joi la ora 7.00 GMT (10.00, ora României) pentru a dezbate o autorizaţie care permite guvernului turc să efectueze operaţiuni militare pe teritoriul sirian.
Incidentul, cel mai grav de la distrugerea unui avion turc de către apărarea siriană în iunie, a fost ferm condamnat de NATO şi SUA, care şi-au exprimat solidaritatea cu Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Turcia, care cere plecarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţine rebelii şi găzduieşte pe teritoriul său refugiaţi sirieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu