joi, 4 octombrie 2012

Kabulul promite că va încerca să ajungă la pace cu talibanii

Washington, 4 oct /Agerpres/ - Ministrul afgan de externe, Zalmai Rassoul, şi-a luat miercuri angajamentul în faţa omologului său american, Hillary Clinton, că va încerca să încheie pacea cu talibanii, Washingtonul invitând din nou islamiştii să reia negocierile suspendate în martie, relatează AFP.

Cei doi demnitari s-au aflat la Washington cu prilejul creării unei comisii bilaterale cu scopul de a pregăti relaţiile americano-afgane după retragerea din Afganistan a trupelor internaţionale şi ale NATO la sfârşitul lui 2014.

'Ştim că vor fi zile dificile. În pofida provocărilor, Statele Unite rămân angajate alături de poporul afgan', a promis secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă comune cu şeful diplomaţiei de la Kabul. Hillary Clinton a reamintit 'sacrificiul' celor peste 2.000 de soldaţi americani care şi-au pierdut viaţa în Afganistan, pledând totodată ca ambele părţi 'să privească spre viitor'.

Rassoul a promis că autorităţile de la Kabul 'vor continua cu tărie procesul de pace'.

'Este ceea ce merită poporul afgan şi drumul cel mai sigur pentru a pune capăt ciclului de violenţe din Afganistan', a menţionat ministrul.

În ultimii ani au fost stabilite contacte între talibani şi occidentali pentru a evita izbucnirea unui nou război civil în Afganistan după sfârşitul anului 2014, însă nu au dus la niciun rezultat concret şi nici la încetarea luptelor. La 15 martie, talibanii au suspendat discuţiile preliminare cu Statele Unite, după eşecul unui acord pentru eliberarea prizonierilor de la Guantanamo.

Departamentul de Stat a repetat miercuri că insurgenţii islamişti rămân bineveniţi la masa negocierilor. 'Uşa le rămâne deschisă. Ei trebuie să decidă dacă vor să profita de asta', a declarat purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland, adăugând că Washingtonul susţine un proces de reconciliere condus de afgani.

Potrivit unui raport dat publicităţii la sfârşitul lunii septembrie de Fundaţia pentru pace Carnegie, talibanii vor reveni probabil la putere după retragerea NATO, deoarece guvernul prooccidental de la Kabul se va dovedi incapabil să reziste din punct de vedere economic şi militar.

NATO nu a reuşit să pună niciodată capăt insurecţiei talibanilor, în pofida prezenţei a peste 130.000 de militari trimişi în Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu