marți, 8 ianuarie 2013

Germania: Experţii de la IMK recomandă o schimbare radicală de strategie în faţa crizei

Berlin, 7 ian /Agerpres/ - Institutul pentru Macroeconomie şi Studii Conjuncturale (IMK) din Germania a recomandat luni o schimbare radicală de strategie pentru a se face faţă crizei euro, iar directorul său, Gustav Horn, a apreciat că regimul de austeritate impus de cancelarul german, Angela Merkel, a eşuat, semnalează EFE.

'Guvernele europene încearcă de doi ani să iasă din criză prin intermediul reducerii cheltuielilor, ceea ce nu a funcţionat. Din contră, tot mai multe ţări cad în recesiune, ceea ce duce la o creştere a datoriei', a spus Horn, cu ocazia prezentării unui studiu al IMK despre criza euro.

Eşecul strategiei bazate pe austeritate se explică prin faptul că mulţi economişti şi practic toţi experţii Uniunii Europene au subestimat efectul negativ pe care îl au aupra economiei măsurile de reducere a cheltuielilor, potrivit lui Horn.

În Europa, poziţia oficială era aceea că, pentru fiecare reducere de un euro, Produsul Intern Brut (PIB) cobora cu 0,50 euro. Totuşi, noi studii ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că fiecare euro economisit are un efect de un euro sau mai mult asupra PIB-ului, iar într-o situaţie de recesiune, efectul poate fi chiar de 1 la 2.

Aceasta conduce la o deteriorare a situaţiei economice şi, cu aceasta, la o prăbuşire a veniturilor fiscale, ceea ce face ca datoria să crească, în loc să scadă.

Potrivit IMK, pentru ca măsurile de economisire să contribuie la o scădere a datoriei, efectul reducerilor nu poate fi în niciun caz mai mare de 1 la 0,9, iar în situaţia ţărilor aflate în criză, limita este şi mai scăzută.

'Faptul că reducerile drasice din ţările aflate în criză nu au fost încununate de succes nu înseamnă că nu a fost suficient de riguroasă consolidarea, ci constituie o consecinţă a unui regim de austeritate care merge împotriva propriilor obiective', a adăugat economistul.

Recomandarea IMK include, între altele, o moderare a reducerii cheltuielilor, o flexibilizare a calendarului pentru atingerea ţintelor de consolidare şi recurgerea în mai mică măsură la reducerile bugetare şi mai mult la creşterea impozitelor în partea superioară a scării veniturilor şi patrimoniului.

În cursul prezentării studiului, Horn a fost întrebat dacă schimbarea de strategie vizată nu implică şi schimbarea guvernului, deoarece este puţin probabil ca Germania să-şi schimbe poziţia cu privire la regimul de austeritate cât timp va fi cancelar Angela Merkel, adaugă EFE.

'Sarcina noastră nu este de a sugera o schimbare de guvern, ci de a propune o politică economică înţeleaptă', a spus Gustav Horn.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu