sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Violenţe în Ulster: Un autobuz incendiat, poliţia trage cu gloanţe de cauciuc


Belfast, 11 ian /Agerpres/ - Un autobuz a fost incendiat, iar poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor, vineri, în Ulster, în cursul noilor proteste faţă de hotărârea consiliului municipal ca drapelul britanic să nu mai fie ridicat permanent pe primăria din Belfast, au anunţat forţele locale de ordine, citate de AFP.

Manifestanţi au aruncat cocteiluri Molotov, cărămizi şi sticle împotriva poliţiştilor, vineri, în cartierul protestant Rathcoole din Newtownabbey şi în Carrickfergus, două localităţi situate la aproximativ 15 kilometri nord de Belfast, capitala Irlandei de Nord (Ulster), potrivit poliţiei.

La Carrickfergus, unde incidentele continuau în cursul serii, poliţia a ripostat cu gloanţe de cauciuc.

La Newtownabbey, un autobuz a fost incendiat. Vehiculul era în flăcări vineri seară, în timp ce manifestanţii erau împrăştiaţi, a constatat un jurnalist al AFP.

La Belfast, mai multe străzi au fost blocate de manifestanţi fluturând Union Jack, drapelul britanic, în cadrul operaţiunii numite 'Stop'.

De peste o lună, în Irlanda de Nord, provincie britanică semiautonomă, au loc manifestaţii frecvente după ce consiliul municipal a decis prin vot, la 3 decembrie, că drapelul britanic va fi înălţat pe primăria din Belfast numai 17 zile pe an.

Aproximativ 60 de poliţişti au fost răniţi şi 100 de persoane au fost arestate de la începutul lunii decembrie.

Irlanda de Nord, ce dispune din 2007 de un guvern biconfesional, s-a confruntat timp de treizeci de ani cu violenţe intercomunitare care s-au soldat cu 3.500 de morţi. Aceste violenţe i-au opus pe protestanţii unionişti care doresc menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii şi pe republicanii catolici partizani ai unirii cu Republica Irlanda.

Un acord de pace istoric a fost încheiat în 1998, dar violenţe sporadice se produc în continuare, adaugă AFP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu