miercuri, 16 ianuarie 2013

Talibanii revendică atentatul împotriva serviciilor secrete afgane la Kabul

Kabul, 16 ian /Agerpres/ - Talibanii au revendicat într-un SMS trimis agenţiei France Presse atentatul comis miercuri împotriva unui complex al serviciilor secrete afgane la Kabul, informează AFP.

Două gărzi au fost ucise şi 30 de civili răniţi în atentatul sinucigaş comis împotriva unui complex al serviciilor secrete afgane din Kabul. Un atacator sinucigaş s-a detonat într-un vehicul şi alţi patru atacatori au fost ucişi, a indicat Sediq Sediqqi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Un alt vehicul-capcană a fost găsit şi neutralizat de forţele de securitate afgane, potrivit poliţiei din Kabul.

"Este vorba despre un atac complex. Mai întâi a avut loc un atentat sinucigaş. După aceea (a avut loc) un atac din partea unor atactori aflaţi la sol", a confirmat o sursă din domeniul securităţii. Atacul a fost comis ziua.

Este pentru a doua oară în mai puţin de o lună când NDS este ţinta unui atac.
La 6 decembrie, şeful serviciilor afgane Asadullah Khalid, un personaj-cheie în cadrul puterii şi un inamic declarat al talibanilor, a fost grav rănit de către un atacator sinucigaş, care a ascuns explozibili în lenjeria intimă. Khalid a fost evacuat, între timp, în Statele Unite, unde primeşte îngrijiri medicale. Talibanii au revendicat acest atac care, potrivit preşedintelui Hamid Katzai, a fost planificat în Pakistan. Islamabadul a reacţionat dur faţă de aceste acuzaţii, cerând preşedintelui afgan să prezinte probe.
Activitatea NDS este prezentată ca unul dintre principalii factori ce explică o reducere a numărului de atacuri din partea insurgenţilor în 2012, în special la Kabul, unde au fost înregistrate mai puţin de zece atentate.

Ultimul atentat comis în capitala afgană a avut loc la 17 decembrie. O maşină-capcană a fost detonată în apropierea sediului unei companii americane care lucrează pentru armata afgană, omorând o persoană şi rănind alte 15, între care cinci străini.

Afganistanul se confruntă cu o insurecţie condusă de către talibani, după ce o coaliţie NATO condusă de către Statele Unite i-a îndepărtat de la putere la sfârşitul lui 2001.
În pofida prezenţei a peste 130.000 de militari străini în această ţară, în perioada de vârf a acestei prezenţe internaţionale, rebelii nu au putut să fie înfrânţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu