Washington, 9 ian /Agerpres/- O companie privată americană de securitate, acuzată de complicitate la relele tratamente aplicate de către soldaţii americani deţinuţilor din închisoare americană Abu Ghraib, a indemnizat 72 de victime cu suma totală de 5 milioane de dolari pentru ca acestea să retragă plângerile penale, relatează miercuri AFP citând un raport al acestei companii.
Cei 72 reclamă că societatea L-3 Service (care astăzi se numeşte Engility Holdings), dar şi alte companii subcontractate de armata americană 'au participat, au aprobat ori au acoperit maltratarea prizonierilor de către responsabilii militari ai SUA', se menţionează în raportul financiar pe care această societate l-a înaintat autorităţii de supraveghere a bursei americane, Securities and Exchange Commission. 'Pe data de 5 octombrie 2012 am convenit cu reclamanţii ca procedura judiciară să fie închisă în schimbul plăţii sumei de 5,28 de milioane de dolari', se mai precizează în respectivul raport.
'Este prima dată când americani indemnizează prizonierii torturaţi la Abu Ghraib', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt la ministerului irakian pentru Drepturile Omului.
Compania L-3 Services furniza traducători închisorii Abu Ghraib în anul 2003, potrivit actelor procedurii judiciare ce menţionează şi alte societăţi americane private bănuite că ar fi furnizat personal care a interogat deţinuţii, cum ar fi CACI International Inc sau CACI Premier Technology.
Potrivit actului de acuzare al unui tribunal militar american, majoritatea abuzurilor asupra prizonierilor s-au produs în anul 2003, atunci când angajaţii companiilor CACI şi L-3 lucrau în această închisoare.
În anul 2004 au fost publicate în presa internaţională imagini cu prizonierii irakieni maltrataţi şi umiliţi de soldaţii americani la închisoarea Abu Ghraib. Aceste abuzuri au fost prezentate de Administraţia americană drept fapte izolate ale unor militari. În urma scandalului, 11 soldaţi americani au fost condamnaţi la mai mult de 10 ani de închisoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu