vineri, 18 ianuarie 2013

Final neclar în criza ostaticilor din Algeria

Alger, 18 ian /Agerpres/ - Trupele speciale algeriene au luat cu asalt complexul petrolier din deşert pentru a elibera sutele de ostatici reţinuţi de terorişti islamişti, însă în timpul acţiunii militare 30 dintre ostatici, printre care şi 7 cetăţeni străini, au fost ucişi, alături de 11 terorişti, conform Reuters care citează o sursă algeriană din domeniul securităţii. Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici, a fost ucis.

Liderii occidentali ai căror compatrioţi s-au numărat printre ostatici nu au agreat faptul că autorităţile algeriene nu i-a informat înainte de raid, iar apoi nu au oferit informaţii exacte cu privire la rezultatul acţiunii militare. Printre ostaticii care şi-au pierdut viaţa se numără cetăţeni francezi, britanici şi japonezi.

Un inginer irlandez care a reuşit să supravieţuiască a povestit că a văzut patru jeepuri pline cu ostatici care au fost distruse de trupele speciale algeriene. Comandanţii militari algerieni au explicat că au autorizat acţiunea în forţă pentru că teroriştii au solicitat să-i transporte pe ostatici peste graniţă.

Printre cei cel puţin 7 cetăţeni străini care şi-au pierdut viaţa în această criză se numără doi cetăţeni japonezi, doi britanici şi un francez, a precizat sursa citată pentru Reuters. Alţi opt ostatici morţi sunt de origine algeriană. Naţionalităţile celorlalte victime, dar şi ale ostaticilor care au fost salvaţi, sunt încă necunoscute. Aproximativ 600 de muncitori algerieni, care au avut o pază mai lejeră din partea teroriştilor, au supravieţuit.

Conform companiei japoneze JGC, care îşi desfăşura activitatea în complexul petrolier, este încă necunoscută soarta a 14 cetăţeni japonezi din cei 17 care lucrau în complex. Printre ostatici se mai numără americani, norvegieni, un român şi un austriac despre care nu sunt încă informaţii clare.

Gruparea islamistă care a atacat complexul petrolier din Algeria, luând sute de ostatici din rândul muncitorilor algerieni şi străini, provine din Libia, a anunţat joi seară ministrul algerian de interne, Dahou Ould Kablia, conform AFP.

'Conform informaţiilor de care dispunem, grupul terorist care a atacat complexul petrolier din In Aménas provine din Libia', a declarat ministrul algerian pentru un cotidian din Algeria.

De asemenea, guvernul algerian a confirmat printr-un purtător de cuvânt că unii ostatici şi-au pierdut viaţa joi în timpul intervenţiei militare în forţă la complexul petrolier din deşert, dar a precizat că atacul trupelor speciale a fost motivat de eşuarea negocierilor cu teroriştii islamişti.

Asaltul susţinut joi de forţele speciale ale armatei algeriene, pentru eliberarea ostaticilor luaţi de un grup islamist la un complex petrolier din Algeria, nu a permis în primă instanţă decât controlul parţial asupra complexului, conform unei informaţii publicate de agenţia de presă algeriană APS, transmite AFP.

Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici, miercuri, sute de persoane, printre care şi străini, la un complex gazifer din Algeria a fost ucis joi, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului de răpitori pentru agenţia mauritană Nouakchott information (ANI), transmite AFP.
Abu al-Baraa, un pseudonim, a declarat miercuri pentru postul de televiziune prin satelit din Qatar Al-Jazeera că numărul ostaticilor străini este "în jur de 41" şi că aparţin mai multor state: Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.
Conform site-ului de informaţii mauritan Al-Akhbar, Abu al-Baraa era "unul dintre cei mai importanţi lideri ai brigăzii lui Mokhtar Belmokhtar" care a revendicat atacul asupra complexului.
Mokhtar Belmokhtar, supranumit "Chiorul", este un fost lider Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi) cu care a întrerupt legătura în octombrie pentru a îşi crea propria unitate combatantă.
"Probabil de naţionalitate algeriană", al-Baraa s-a născut la sfârşitul anilor 1970 şi a devenit membru al Grupului salafist pentru predică şi luptă (GSPC) la începutul anilor 2000, conform Al-Akbar.
Al-Baraa a contribuit mai ales la implantarea islamiştilor armaţi în nordul Mali, ocupat astăzi de aceste grupuri, conform site-ului.
Acesta subliniază necesitatea de a înlătura regimurile din regiune pentru a finaliza Primăvara arabă şi acuză Alger şi Nouakchott că sunt agenţii Franţei în regiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu