sâmbătă, 1 decembrie 2012

Reşiţenii au venit în număr mare la manifestările dedicate Zilei Naţionale


Reşiţa, 1 dec /Agerpres/ - În ciuda vremii mohorâte, reşiţenii au venit în număr mult mai mare decât în anii trecuţi la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.
Programul manifestărilor a debutat cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, şi un Te Deum oficiat de părintele protopop al Reşiţei, Nicolae Mirişan. A urmat rostirea alocuţiunilor oficialităţilor locale şi judeţene şi defilarea militarilor pe acordurile muzicii de fanfară.
''Nouă, românilor, ne-a fost dat ca două sărbători fundamentale, sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul nostru spiritual, şi sărbătoarea Zilei Naţionale, să fie despărţite doar de o noapte eternă, eternă ca devenirea noastră pe acest sfânt pământ românesc, de-a pururi. La 1 Decembrie 1918, elitele religioase, politice şi militare ale României de atunci, susţinute la Alba Iulia de voinţa naţională, făureau România Mare, sfântul ideal, de generaţii, al tuturor celor care au trăit şi simţit româneşte. Decembrie a fost să fie, însă, peste ani, mai mult decât acel moment de emancipare naţională. Decembrie a însemnat şi revenirea la libertate, prin Revoluţia de la Timişoara, acel eveniment unic în istoria naţională în care românii nu au mai vrut să suporte dictatura. Decembrie înseamnă, de fapt, începutul revenirii la libertate şi democraţie pe aceste meleaguri româneşti'', a spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
Chiar dacă manifestarea în sine nu s-a întins pe o perioadă mai mare de timp, momentele au fost savurate de către cei prezenţi care s-au arătat încântaţi de numărul mare de participanţi. În plus, se poate spune că s-a simţit spiritul momentului, având în vedere că oamenii s-au îmbrăţişat şi şi-au transmis urări de bine.
Şi la Caransebeş, după constituirea dispozitivului, a avut loc o slujbă religioasă şi a defilat Garda de onoare. La final, participanţii la manifestare au participat la tradiţionala masă cu fasole şi cârnaţi, vin, dar şi la un spectacol folcloric. Totodată, în Aula 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeş, a avut loc lansarea volumului ''Dr. Cornel Corneanu - cuvântări şi articole'', semnat de col. (r) Liviu Groza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu