miercuri, 5 decembrie 2012

O presupusă 'cârtiţă' elveţiană a compromis baza de date a serviciilor secrete din SUA şi Marea Britanie

Berna, 5 dec/Agerpres/ - Informaţii secrete privind terorismul, colectate prin eforturile comune ale unor guverne occidentale, se pare că şi-au pierdut caracterul confidenţial în urma unei importante scurgeri de date din cadrul Serviciului de informaţii al Elveţiei (NDB), relatează Reuters şi Cursor.

Autorităţile de la Berna au alertat deja serviciile secrete din SUA /CIA/ şi Marea Britanie /MI-6/ că bazele lor de date se află în pericol, a declarat un înalt responsabil al Departamentului IT din cadrul NBD, sub rezerva anonimatului.

Încă în vara anulu trecut, autorităţile elveţiene au reţinut un presupus suspect de furtul de date sensibile.Mai târziu, acesta a fost eliberat din închisoare, în timp ce ancheta penală declanşată în acest caz de biroul Procurorului General al Elveţiei, Michael Lauber, continuă şi la această oră, au indicat două surse apropiate anchetei.

Numele suspectului nu a fost făcut public în interesele anchetei, iar autorităţile elveţiene cred că el intenţiona să vând informaţiile sustrase unor 'persoane suspuse' sau în 'scopuri comerciale'.

Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi descărcat terabytes de informaţii, echivalând sute de mii sau chiar milioane de pagini printate de materiale clasificate, de pe serverele Serviciului de informaţii al Elveţiei pe unităţi de hard disk, pe care le-a scos într-un rucsac din clădirea guvernamentală.

Persoana suspectată de furtul de date şi spionaj a lucrat aproximativ opt ani pentru NBD, parte a Ministerului Apărării din Elveţia, fiind descrisă ca 'un tehnician extrem de talentat' şi a avut acces nelimitat la întreagă bază de date a serviciului, inclusiv la cache-urile imense cu date secrete.

În momentul de faţă, autorităţile elveţiene presupun că suspectul a fost arestat înainte să fi vândut informaţiile sustrase. La ora actuală, NBD verifică securitatea bazei sale informatizate de de date şi dreptul de acces al angajaţilor săi la această bază.

O comisie parlamentară desfăşoară în paralel propria anchetă, urmând să-şi prezinte concluziile în primăvara anului viitor. Parlamentarii au sesizat deja că NBD nu dispune de o serie de atribuţii, cum ar fi dreptul la percheziţii sau la interceptări telefonice, practici utilizate pe scară largă de contrainformaţiile din alte ţări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu