duminică, 13 ianuarie 2013

Continuă violenţele în Ulster între catolici şi protestanţi; 16 poliţişti au fost răniţi


Belfast, 13 ian /Agerpres/ - Incidentele care care au avut loc sâmbătă în Irlanda de Nord (Ulster) între membrii comunităţilor protestantă şi catolică, după o nouă manifestaţie generată de o decizie a consiliului municipal ca drapelul britanic să nu mai fie ridicat permanent pe primăria din Belfast, s-au soldat cu rănirea a 16 membri ai forţelor de ordine, transmite AFP citând poliţia locală.

Poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi cokteiluri Molotov atunci când au încercat să se interpună între cele două grupuri şi au ripostat folosind tunuri cu apă.

Protestanţii, favorabili uniunii Irlandei De Nord cu Marea Britanie, văd decizia consiliului municipal un atac împotriva identităţii lor şi o concesie făcută republicanilor catolici, partizanii unificării cu Republica Irlanda vecină.
Bilanţul manifestaţiilor care u loc de mai mult de o lună la Belfast a ajuns la peste 100 de răniţi în rândul forţelor de ordine.

Irlanda de Nord a cunoscut 30 de ani de violenţe intercomunitare între protestanţii unionişti şi republicanii catolici, care s-au soldat cu circa 3.500 de morţi. În ciuda acordului de pace din anul 1998 prin care s-a stabilit o împărţire a puterii între catolici şi protestanţi, incidente sporadice continuă să se producă în această provincie britanică semiautonomă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu