marți, 11 decembrie 2012

Se pregăteşte o intervenţie străină pe fondul ascensiunii islamismului în Siria

Damasc, 11 dec /Agerpres/ - Cel puţin 36 de soldaţi ai armatei siriene au fost ucişi în cursul asaltului lansat de diferite grupări islamiste asupra bazei militare Şeicul Suleiman din nordul Siriei, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului /OSDH, cu sediul la Londra/, citat de AFP.

Încă 60 de militari, între care şapte ofiţeri, au fost răniţi sau luaţi prizonieri, iar cel puţin 40 de soldaţi au reuşit să scape cu viaţă, conform unor militanţi locali.

Frontul Al-Nosra, Detaşamentul mujahedin şi Consiliul mujahedin, trei mişcări islamiste care au preluat luni controlul asupra bazei militare amintite, au cucerit marţi şi centrul de cercetare ştiinţifică din subordine, a precizat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahman.

Cazarma batalionului 111 al armatei, situată la 12 kilometri nord-vest de Alep, se întinde pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi. Este ultima garnizoană guvernamentală importantă din regiune cucerită de rebeli, care controlează un perimetru extins în regiune.

Potrivit unui corespondent al AFP, în luptă au fost prezenţi o mulţime de combatanţi islamişti străini - arabi sau originari din zona Caucazului. Unul din lideri, Abu Talha, este de origine uzbecă.

Ascensiunea islamistă, facilitată de insurecţia antiprezidenţială declanşată anul trecut în Siria, provoacă în rândul analiştilor politici şi militari temeri legate de un posibil conflict intern, similar celui cu care s-a confruntat Libanul între anii 1975 şi 1990.

Pe de altă parte, instalarea în Turcia de rachete Patriot anticipează 'o intervenţie militară' împotriva Siriei, relatează marţi cotidianul sirian al-Watan, apropiat puterii, informează AFP.

'Unul dintre obiectivele campaniei turce pentru desfăşurarea de rachete Patriot este de a determina NATO să intervină militar în Siria pentru a susţine grupările teroriste', scrie ziarul sirian care citează o sursă oficială.

Această desfăşurare de rachete vizează de asemenea 'sabotarea eforturilor diplomatice depuse de emisarul internaţional Lakhdar Brahimi şi discuţiile care continuă între miniştrii de externe adjuncţi rus şi american pentru a găsi o soluţie la criză', adaugă al-Watan.

Potrivit aceluiaşi ziar, dosarul rachetelor Patriot are ca obiectiv şi 'acoperirea încercările franceze şi britanice de a transfera arme opoziţiei'.

Toată această campanie ce intervine înaintea reuniunii de miercuri a 'Prietenilor poporului sirian', scrie în continuare al-Watan, 'arată că Siria obţine victorii pe teren şi că grupările teroriste au eşuat în îndeplinirea sarcinilor care le-au fost încredinţate de Qatar, Arabia Saudită, Franţa, Marea Britanie şi Turcia'.

Aceste ţări susţin opoziţia la regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi Damascul le acuză că înarmează şi finanţează rebeliunea. Regimul de la Damasc afirmă că face obiectul unui 'complot internaţional' la care participă mai multe ţări pentru a crea haos în Siria.

La cererea Ankarei, NATO a dat undă verde desfăşurării în Turcia de rachete sol-aer Patriot capabile să intercepteze rachetele sol-sol de care dispune armata siriană. Rachetele nu vor fi desfăşurate direct de-a lungul graniţei cu Siria, ci în interiorul teritoriului turc pentru a dovedi Rusiei că nu au decât un obiectiv strict defensiv, potrivit unei surse diplomatice de la Ankara. Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc, a avertizat împotriva consecinţelor acestei decizii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu