sâmbătă, 1 decembrie 2012

Ciocniri în Slovenia înaintea alegerilor prezidenţiale

Ljubljana, 1 dec /Agerpres/ - Ciocniri s-au produs vineri seară în capitala slovenă Ljubljana în timp ce manifestanţi furioşi au încercat să rupă un cordon de poliţie pentru a lua cu asalt parlamentul, informează Associated Press.
                  
Mai mulţi protestatari au fost arestaţi şi poliţia s-a luptat pentru a dispersa mulţimea, care arunca cu pietre, sticle şi petarde în forţele de ordine.
                  
Tensiunile sunt în creştere înaintea scrutinului prezidenţial din acest weekend în această mică ţară din UE ce se luptă cu criza economică. Mii de persoane s-au alăturat vineri protestelor contra primului ministrul sloven Janez Jansa şi cabinetului său, acuzându-i de corupţie şi fraudă şi cerând demisia lor.
                  
Purtând bannere pe care scria 'Sunteţi terminaţi' şi 'Hoţi', circa 8.000 de persoane au înfruntat frigul şi burniţa pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile guvernului de reducere a cheltuielilor şi alte reforme menite să evite un plan de salvare internaţional.
                  
Slovenia se confruntă cu una dintre cele mai grave recesiuni din cele 17 ţări care folosesc moneda euro. Economia ei a scăzut cu mai mult de 8% începând din 2009 şi continuă să scadă, având ca rezultat o reducere drastică a exporturilor şi înrăutăţirea standardelor de viaţă, precum şi o creştere a şomajului ajuns acum la aproximativ 12%.
                  
În timpul votului de duminică se vor înfrunta preşedintele în exerciţiu Danilo Turk cu fostul prim-ministru Borut Pahor.
                  
Mulţi dintre cei 2 milioane de sloveni sunt supăraţi din cauza incapacităţii liderilor lor de a-şi uni forţele şi a scoate ţara din criza economică. Ei sunt de asemenea afectaţi de măsurile de austeritate - reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe - care, spun ei, îi vizează mai degrabă pe săraci decât pe bogaţi, notează AP.
                  
Potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri în cotidianul Delo, Pahor va câştiga cu aproximativ 55% din voturi, în timp ce Turk va acumula doar 24%. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 780 de persoane, cu o marjă de eroare de 2,5%.
                  
Pahor a declarat pentru AP vineri că protestele 'semnalează o lipsă de încredere' în instituţiile guvernamentale.
                  
'Este important ca, fără să folosim forţa, să le dăm oamenilor speranţa că toate problemele pot fi rezolvate', a spus el.
                  
Pahor, 49 de ani, a sprijinit unele dintre măsurile de reformă ale guvernului, spre deosebire de actualul preşedinte Turk, care a fost un critic feroce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu