marți, 4 decembrie 2012

Slovenia: ciocniri între poliţie şi manifestanţi la Maribor

Ljubljana, 4 dec /Agerpres/ - Poliţia slovenă a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa luni seară o manifestaţie la Maribor, al doilea mare oraş din Slovenia, desfăşurată până atunci în calm şi la care au participat între 6.000 şi 10.000 de persoane, potrivit presei locale, pentru a cere demisia primarului de centru-dreapta Franc Kangler, suspectat de corupţie.

Douăzeci de persoane au fost arestate, a declarat poliţia.

'În acest moment /20.10 GMT/, poliţia ia măsuri pentru a restabili ordinea la Maribor', a explicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Bartolo Lampret.

'Situaţia a degenerat în jurul orei 17.30 /16.30 GMT/, când manifestanţii au început să arunce cu pietre, sticle şi dispozitive pirotehnice în primărie', a adăugat el.

Un elicopter al poliţiei a fost trimis pentru a cere prin portavoce manifestanţilor să părăsească piaţa după manifestaţie, iar poliţia a chemat întăriri.

Agenţia slovenă de presă STA a anunţat nouă răniţi, patru poliţişti şi cinci manifestanţi.

Grupul 'Franc Kangler trebuie să demisioneze din postul de primar al oraşului Maribor', care a chemat la manifestaţie luni seară, a adunat deja peste 30.000 de fani pe reţeaua de socializare Facebook. El a fost creat în octombrie, când municipalitatea a instalat radare fixe în centrul oraşului, având ca rezultat mii de amenzi.

În noiembrie, Comisia naţională pentru lupta împotriva corupţiei l-a acuzat pe Franc Kangler, primarul din Maribor din 2006, de corupţie şi abuz de putere. Publicarea acestui raport a întărit mişcarea de protest.

La 26 noiembrie, 10.000 de persoane au luat parte la o manifestaţie în cursul căreia s-au produs incidente între un grup de protestatari şi poliţie. Poliţia a procedat la 27 de arestări şi şapte poliţişti au fost răniţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu