joi, 6 decembrie 2012

Premierul irakian îşi doreşte 'un nou start' în relaţiile cu Turcia

Bagdad, 6 dec /Agerpres/ - Premierul irakian Nuri al-Maliki îşi doreşte un 'nou început' pentru relaţiile actualmente tensionate dintre ţara sa şi Turcia, dar face apel la guvernul de la Ankara să înceteze să se mai amestece în afacerile ţării sale, într-un interviu publicat în ediţia de joi a ziarului turc Hurriyet, preluat de AFP.

'Situaţia actuală nu mulţumeşte niciunul dintre cele două popoare. Ne dorim un nou început în rapoartele noastre politice cu Turcia', a afirmat al-Maliki pentru cotidian în interviul realizat la Bagdad.

Şeful guvernului irakian, de confesiune şiită, a adăugat că îşi doreşte să îi întindă 'mâna fraternităţii' premierului turc Recep Tayyip Erdogan, dar a denunţat din nou refuzul de a-l extrăda pe vicepreşedintele irakian Tarek al-Hashemi /sunit/, condamnat la moarte în absenţă în ţara sa.

'Cum v-aţi simţi dumneavoastră dacă i-aş acorda azil la Bagdad liderului PKK /Partidului Muncitorilor din Kurdistan, separatişti kurzi din Turcia/ Abdullah Ocalan?', s-a întrebat retoric al-Maliki. Ocalan este închis pe viaţă în 1999 în Turcia, iar PKK este clasată în rândul organizaţiilor teroriste de către Ankara şi numeroase alte ţări.

'În pofida tuturor diferendelor noastre, ne dorim un dialog bun cu Turcia. Am în mână o ramură de măslin, ne dorim o cooperare pe toate planurile cu Turcia. Însă Turcia nu trebuie să se implice în afacerile interne ale Irakului', a subliniat premierul irakian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu