luni, 17 decembrie 2012

Afganistan: Atentat taliban la un concern american la Kabul


Kabul, 17 dec /Agerpres/ - Un atentat cu un autovehicul capcană taliban, care s-a produs luni la o companie americană care cooperează cu armata afgană, s-a soldat cu un mort şi aproximativ 15 răniţi, cetăţeni americani şi sud-africani. Acţiunea teroristă a fost revendicată de talibani, au anunţat surse oficiale locale, citate de AFP.

O camionetă plină cu explozibil a fost detonată la intrarea în uzine ale grupurilor Contrack şi Najeeb Zarab, pe şoseaua care duce la Jalalabad, la ieşirea din capitala afgană, a indicat şeful poliţiei din Kabul, Mohammad Ayoub Salangi.

Explozia nu a afectat Camp Phoenix, a confirmat un purtător de cuvânt al Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan /ISAF/.

Talibanii au revendicat atentatul despre care afirmă că a fost comis de un 'erou' şi a vizat o 'mare companie americană care le oferă servicii de securitate invadatorilor'. 'Această întreprindere se afla de multă vreme în atenţia mujahedinilor şi cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să o atacăm astăzi /luni/', afirmă într-un comunicat purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

În pofida celor 11 ani de prezenţă în Afganistan, forţele străine /care se cifrează în prezent la aproximativ 100.000 militari/ nu au reuşit să înfrângă mişcarea talibană, înlăturată de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de NATO şi SUA.

ISAF urmează să se retragă din regiune la sfârşitul anului 2014, când forţele afgane vor asigura securitatea ţării. În ultimii ani, mişcarea talibană şi-a extins activitatea la nivelul întregii ţări. Ţinta predilectă a talibanilor sunt forţele de ordine afgane şi conducerea ţării, prooccidentală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu