miercuri, 6 februarie 2013

SUA recunosc efectuarea operaţiunilor de lichidare a unor cetăţeni americani

Washington, 6 feb /Agerpres/ - SUA au dreptul de a efectua o operaţiune de ucidere a unui cetăţean american în afara ţării când este vorba despre un responsabil al reţelei Al-Qaida, potrivit unui document confidenţial al Ministerului Justiţiei, făcut public marţi, preluat de AFP.

Acest document de 16 pagini, dezvăluit de canalul de televiziune NBC, justifică pentru prima oară eliminarea cetăţenilor americani, în special prin lovituri ale dronelor, contestată în faţa tribunalelor de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

El subliniază că SUA nu încalcă nici Constituţia nici legile federale ucigând un cetăţean american când acesta reprezintă o ameninţare iminentă de atacuri violente pentru ţară şi când capturarea sa nu este realizabilă.

Publicarea lui intervine la două zile de la audierea în Senat a şefului contraterorismului de la Casa Albă, Jonn Brennan, în vederea confirmării sale în calitate de nou director al CIA.

John Brennan a jucat un rol-cheie în campania de tiruri ale dronelor americane, lansată în 2004, dar intensificată sub preşedinţia Obama.

Un grup de senatori republicani şi democraţi i-au scris lui Barack Obama cu ocazia audierii lui Brennan pentru a reclama publicarea documentelor juridice care autorizează Washingtonul să ucidă cetăţeni americani.

'Este vital pentru Congres şi pentru publicul american să aibă o înţelegere totală a manierei în care executivul interpretează limitele şi frontierele autorităţii sale', scriu aleşii.

'Documentul publicat marţi - care rezumă un memo juridic de 50 de pagini, şi rămâne clasificat - este intitulat: 'Despre legalitatea unei operaţiuni ucigaşe împotriva unui cetăţean american care este un înalt conducător operaţional al Al-Qaida sau al uneia din filialele sale.'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu