vineri, 8 februarie 2013

ONU: Sute de copii afgani au murit în ultimii patru ani în atacurile aeriene ale SUA

New York, 7 feb /Agerpres/ - Atacurile forţelor militare americane în Afganistan, inclusiv atacurile aeriene, ar fi ucis sute de copii în ultimii patru ani, relevă un organism al ONU care monitorizează drepturile minorilor, potrivit AP.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, cu sediul la Geneva, a precizat că principala cauză a deceselor a fost 'presupusa lipsă a măsurilor de precauţie şi utilizarea aleatorie a forţei'. Raportul a analizat o serie de politici ale SUA care au afectat copii, fiind prima analiză de acest fel din 2008 - ultimul an al administraţiei Bush şi anul în care Barack Obama a câştigat primul mandat.

Analiza ONU este realizată o dată la patru ani, iar prezentarea raportului survine în contextul în care politica ONU de folosire a dronelor şi a atacurilor aeriene este atent discutată la Washington.

John Brennan, şeful contraterorismului de la Casa Albă care a fost propus de Obama la conducerea CIA, a fost audiat joi în Comisia pentru servicii secrete din Senat pentru confirmarea în noua funcţie. Brennan a contribuit la administrarea programului de folosire a dronelor şi a susţinut că decesele provocate de drone şi de atacuri aeriene au reprezentat o formă mai umană de război care a produs mai puţine victime colaterale.

Un raport adresat în aprilie Consiliul de Securitate al ONU de reprezentantul special al secretarului general al Naţiunilor Unite pentru copii şi conflicte armate preciza că 'numărul victimelor în rândul copiilor atribuite atacurilor aeriene conduse de forţele proguvernamentale, inclusiv de forţele naţionale de securitate afgane şi de forţele militare internaţionale, s-a dublat comparativ cu precedenta perioadă analizată, 110 copii murind şi alţi 68 fiind răniţi în 2011'.

Purtătoarea de cuvânt a Departamenului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat joi că nu are cunoştinţă de raportul ONU şi că îl va analiza.

În raport, ONU cere SUA să 'adopte măsuri de precauţie concrete şi ferme şi să prevină utilizarea aleatorie a forţei pentru a garanta că nu vor mai avea loc alte crime şi mutilări în rândul civililor, inclusiv al copiilor'.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi drepturi civile au salutat raportul ONU şi recomandările sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu