marți, 12 februarie 2013

Programul nuclear nord-coreean

Phenian, 12 feb /Agerpres/ - Coreea de Nord a efectuat marţi un al treilea test nuclear, cu o putere mult mai mare decât ultimele două, un act de sfidare condamnat de comunitatea internaţională - inclusiv de aliatul său chinez - care a promis un răspuns ferm, notează AFP, care prezintă o analiză a dosarului nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord este o putere nucleară?

Nu, cel puţin nu încă. Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare confirmate, în 2006 şi 2009, foarte probabil cu bombe cu plutoniu de un randament scăzut. Testul din 2006 nu a oferit rezultatele scontate.
O activitate seismică 'artificială' a fost detectată marţi în nord-estul ţării, rezultat probabil al celui de-al treilea test.
Coreea de Nord deţine deci bomba atomică, însă nu are capacitatea dovedită de a o miniaturiza şi de a o utiliza cu ajutorul rachetelor balistice.

Care sunt capacităţile balistice ale Phenianului?

Racheta lansată în decembrie şi amplasarea pe orbită a unui satelit au marcat un moment important în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) chiar dacă există obstacole tehnice.
Experţii estimează că, deşi racheta a fost lansată în spaţiu, ea nu a 'revenit' în atmosferă, urmând traiectoria unei 'lovituri' asupra unui obiectiv terestru. Coreea de Nord a demonstrat că poate trimite o rachetă în spaţiu, dar că nu o poate dirija spre pământ.
Ei estimează de asemenea că dezvoltarea unei capacităţi nucleare încorporate într-un ICBM va mai dura mult timp.

Care este scopul celui de-al treilea test?


Coreea de Nord a anunţat un test 'de nivel înalt'. Pentru unii observatori, acest lucru înseamnă că Phenianul se pregăteşte să testeze pentru prima dată o bombă cu uraniu sau să efectueze mai multe teste, simultan, cu ambele tehnologii.
Experţii bănuiesc că Phenianul îmbogăţeşte uraniu de ani de zile, în cel mai mare secret.
Acest test este monitorizat atent în străinătate (Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia), însă ar putea oferi foarte puţine informaţii în plus faţă de cele furnizate de regimul nord-coreean.

Unde a avut loc acest test?

La fel ca şi în 2006 şi 2009, testul a fost fără îndoială realizat la situl nuclear Punggye-ri, într-o regiune izolată şi muntoasă din nord-estul ţării, la aproximativ 100 de km de graniţa cu China şi la 200 de km de graniţa cu Rusia.
Situl include tuneluri săpate în roca de granit a unui munte care atinge 2.200 de metri: tunelul de est (utilizat în 2006), tunelul de vest (2009) şi tunelul de sud, mai recent, unde trebuia realizat cel de-al treilea test.
Experţii sud-coreeni consideră că lucrările de construcţie a şantierului au început în urmă cu peste 20 de ani. Site-ul a fost atent monitorizat de sateliţi de spionaj, în special în ultimele săptămâni.

Care vor fi consecinţele acestui nou test?

Chiar înaintea acestei operaţiuni, Statele Unite şi aliaţii săi au început să discute răspunsul la acest test. Rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU - cu votul Chinei - după tirul de rachete din decembrie ameninţa Phenianul cu 'măsuri decisive'.
China a ameninţat Phenianul că-şi va reduce ajutorul economic, însă Beijingul şi partenerii săi ştiu că mijloacele lor de constrângere sunt limitate, temându-se de o destabilizare regională cu consecinţe imprevizibile.
Un nou test ar anula oricum orice speranţă de reluare a negocierilor privind programul nuclear nord-coreean. Aceste discuţii la care participă cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia şi China, sunt blocate din decembrie 2008

Coreea de Nord ar avea nevoie de 5-7 ani şi de investiţii uriaşe pentru a intra în 'clubul nuclear', care reuneşte ţările posesoare de arme nucleare, a declarat marţi unul din principalii experţi ruşi în materie de securitate nucleară, Igor Linghe, citat de Interfax şi Efe.
'Desigur, Coreea de Nord a deschis deja uşa clubului nuclear, dar potenţialul său de dispozitive este aproape zero, deoarece intervalul de timp dintre aceste teste este foarte mare', a apreciat expertul citat de Interfax, într-un comentariu la testul efectuat marţi de regimul de la Phenian.
Ţinând seama de experienţa istorică, Coreea de Nord ar avea nevoie de 5-7 ani şi eforturi colosale pentru a se alătura 'clubului nuclear', a estimat Linghe, director adjunct al Institutului pentru dezvoltarea în siguranţă a energiei nucleare de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.
'Nu ştiu dacă acest lucru este posibil' în această ţară, a remarcat expertul rus, atrăgând atenţia asupra intervalului extrem de mare între testele realizate de Phenian.
Coreea de Nord a declarat că testul de marţi a fost de un 'nivel superior', în comparaţie cu precedentele din 2006 şi 2009, subliniind că a reuşit să reducă dimensiunea şi greutatea dispozitivului exploziv, care aparent indică faptul că ţara a făcut un pas înainte spre obiectivul său de a se dota cu rachete balistice cu focoase nucleare.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a estimat că mişcarea telurică detectată în Coreea de Nord ar fi putut fi provocată în urma detonării unui dispozitiv exploziv între 6 şi 7 kilotone.
Surse militare ruse, citate de agenţia de presă Interfax, au raportat că dispozitivul nord-coreean a avut o putere 'mai mare'decât cea estimată de experţii sud-coreeni, dar au adăugat că date mai exacte se vor afla după prelucrarea datelor primite din teren.

Un comentariu:

  1. Coreea de Nord intradevar este o putere ce trebuie luata in seama de toti si mai ales de americani .

    RăspundețiȘtergere