vineri, 8 februarie 2013

Atenţionare de viscol puternic în nord-estul SUA

Washington, 8 feb /Agerpres/ - Un viscol puternic ar urma să lovească vineri nord-estul Statelor Unite, cu căderi masive de zăpadă însoţite de rafale violente de vânt, a anunţat joi autoritatea naţională de meteorologie, care precizat că ar fi vorba de un viscol 'potenţial istoric', informează AFP.

Serviciile meteo au anunţat straturi 'de zăpadă de la 30 până la 60 de centimetri' în funcţie de zonă, de la statul New York până la Maine, 'la care se adaugă rafale de vânt care ar putea atinge între 95 şi 120 de km pe oră'.

Oraşul New York, unde Săptămâna Modei este în plină desfăşurare, cu zeci de defilări şi zeci de mii de participanţi, a fost pus sub stare de alertă de vineri dimineaţă până sâmbătă la prânz.

Primarul Michael Bloomberg a precizat că oraşul, unde se anunţă straturi de zăpadă de 25-35 de cm şi vânturi violente, este pregătit. 'Avem peste 250.000 de tone sare, 350 de pluguri de zăpadă şi camioane pentru sare gata să intre în acţiune şi 1.800 de camioane de curăţare', a declarat el.

Anumite trenuri spre Nord cu plecarea din gara Penn Station vor fi suspendate începând din cursul după-amiezii de vineri.

Oraşul Boston, în statul Massachusetts, ar putea înregistra vineri şi sâmbătă un strat de zăpadă de 69 de cm, după care viscolul se va calma. Şcolile vor rămâne închise vineri.

Chiar dacă sectorul cel mai populat din New York 'nu este epicentrul acestui viscol, va fi suficientă zăpadă pentru a cauza probleme majore de transport, iar vânturile vor fi atât de puternice pentru a provoca' întreruperi sporadice ale alimentării cu curent, estimează serviciul privat AccuWeather.

Serviciu naţional de meteorologie a evocat un viscol 'potenţial istoric', din cauza 'unui scenariu meteorologic complex', cu furtuni venind dintre Vest şi Sud şi care s-a putea uni vineri după-amiază, urmând să atingă intensitatea maximă sămbătă dimineaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu