vineri, 8 februarie 2013

SUA nu exclud un atac preventiv împotriva Coreii de Nord (Interfax)

Washington, 8 feb /Agerpres/ - Departamentului de Stat al SUA, prin purtătoarea sa de cuvânt, Victoria Nuland, a declarat joi că Washingtonul nu elimină de pe ordinea de zi posibilitatea unui 'atac preventiv împotriva RPDC' (Republica Populară Democrată Coreeană, Coreea de Nord), transmite vineri agenţia rusă de presă Interfax.

'Noi nu eliminăm nimic de pe ordinea de zi', a declarat ea la o conferinţă de presă, răspunzând la întrebarea despre posibilitatea unui astfel de pas împreună cu Coreea de Sud faţă de Phenian.

Cu toate acestea, reprezentanta Departamentului de Stat a subliniat: 'Noi însă ne concentrăm eforturile pe calea trasată de Rezoluţia 2087 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede creşterea presiunilor economice în cazul în care Coreea de Nord nu îşi schimbă cursul'actual.

Comunitatea internaţională manifestă preocupări serioase cu privire la ameninţările din partea RPDC de a efectua un al treilea test nuclear, în replică la rezoluţia Consiliului de Securitate care condamnă lansarea unei rachete efectuată de Phenian în decembrie 2012 prin încălcarea rezoluţiilor anterioare ale Naţiunilor Unite.

În cazul în care Phenianul va proceda la un nou test nuclear, SUA, potrivit reprezentantei Departamentului de Stat, vor reinclude Coreea de Nord pe lista ţărilor finanţatoare ale terorismului.

Activităţile legate de tehnologiile nucleare ar trebui reglementate în cadrul negocierilor 'în şase' (privind problema nucleară în Peninsula Coreea), a mai spus Nuland.

La 22 ianuarie, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o nouă rezoluţie ce extinde lista sancţiunilor faţă de RPDC. Documentul s-a dorit a fi un răspuns la lansarea de către regimul nord-coreean a unei rachete cu satelit la 12 decembrie trecut, despre care comunitatea internaţională crede că a fost în realitate un test cu rachetă balistică.

La rândul său, Coreea de Nord a ameninţat că îşi va consolida 'forţa militară', va continua testele nucleare şi lansările de rachete, apreciind că actualul format al negocierilor în dosarul nuclear nord-coreean 'şi-a pierdut valabilitatea'. Ulterior, autorităţile de la Phenian au început să se pregătească intens de al treilea test nuclear, după primele două efectuate în 2006 şi 2009.

RPDC a fost inclusă pe lista ţărilor care susţin terorismul în 1987 după prăbuşirea, în urma unei explozii la bord, a unei aeronave aparţinând Korean Airlines, cu 104 de pasageri şi 11 membri ai echipajului. Nu au existat supravieţuitori. Phenianul a negat orice implicare în incident, dând vina pe serviciile speciale ale Coreii de Sud. În 2008, SUA au eliminat Coreea de Nord pe această listă, sub formularea că 'din câte cunoaştem RPDC nu a finanţat niciun atentat terorist', aminteşte agenţia de presă menţionată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu