joi, 7 februarie 2013

Incertitudinile bugetare slăbesc prezenţa militară americană în Golf

Washington, 7 feb /Agerpres/ - Pentagonul a îngheţat trimiterea unui al doilea portavion în Golful Persic, în perspectiva unor importante reduceri bugetare care ar putea afecta armata americană în luna martie, au indicat miercuri responsabili în minister, citaţi de AFP.

Secretarul apărării, Leon Panetta, 'a amânat desfăşurarea portavionului USS Harry S. Truman', care trebuia să plece vineri din portul Norfolk (statul american Virginia), însoţit de crucişătorul USS Gettysburg, a comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

'Confruntată cu incertitudini în domeniul bugetar, Marina americană a făcut această cerere secretarului apărării, care a aprobat-o', a adăugat Little.

De mai mulţi ani, SUA trimit două portavioane în Golf în special din cauza tensiunilor cu Iranul.

În prezent, în zonă navighează portavionul USS John Stennis, care va fi înlocuit la începutul lunii martie de USS Dwight Eisenhower, iar acesta urma să fie secundat de Truman.

Purtătorul de cuvânt a calificat această decizie ca fiind 'prudentă' şi a precizat că Marina rămâne în măsură să-şi desfăşoare 'rapid' al doilea portavion. Armata americană 'rămâne pregătită să răspundă oricărui eveniment şi oricărei ameninţări în regiune', a insistat el.

Dl Panetta i-a spus despre această decizie preşedintelui SUA Barack Obama marţi, a precizat un responsabil american sub acoperirea anonimatului.

Fără desfăşurarea portavionului nuclear Truman, cu un echipaj de 5.000 de oameni, Pentagonul poate economisi mai multe sute de milioane de dolari anual, au indicat responsabili din armata SUA.

Într-un ultim discurs pronunţat înaintea înlocuirii sale la conducerea Pentagonului, Leon Panetta i-a criticat deschis pe aleşii americani pentru eşecul lor de a gestiona corect problemele bugetare ale ţării.

Dacă republicanii şi democraţii din Congres nu ajung la un acord bugetar până la 1 martie pentru a împiedica tăierile automate din cheltuielile federale, Departamentul Apărării al SUA îşi va vedea finanţarea redusă cu peste 50 de miliarde de dolari anual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu