marți, 12 februarie 2013

Precizări privind conducerea mopedelor pe drumurile publice

Începând cu data de 19 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea 203 din 2012, prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Una dintre cele mai importante modificări constă în accea că mopedul a fost inclus în categoria autovehiculelor, astfel că pentru  a fi condus pe drumurile publice este nevoie de permis de conducere categoria ,,AM”.
Permisul de conducere categoria ,,AM” se poate obţine de la vârsta de 16 ani. Trebuie ştiut faptul că un şofer care posedă permis de conducere pentru orice categorie de vehicule are dreptul să conducă mopede pe drumurile publice fără a mai avea nevoie de permisul de conducere categoria ,,AM”.
 De asemenea, mopedul trebuie să fie înregistrat la Consiliul local al comunei/oraşului/municipiului pe raza căruia domiciliază proprietarul. Pentru a fi înregistrate, mopedele trebuie să fie omologate în condiţiile legii. Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului
Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a mopedelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat (în cazul mopedelor, acest termen este de 2 ani), precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.
    Odată cu includerea mopedelor în categoria autovehiculelor, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte conducerea acestora pe drumurile publice numai de către persoane care posedă un permis de conducere valabil, înregistrarea acestora în circulaţie sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice  constituie infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi se sancţionează conform prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În perioada 19.01.2013-10.02.2013, pe raza judeţului Caraş-Severin au fost constatate un număr de 14 infracţiuni privind conducerea mopedelor pe drumurile publice, dintre care 9 reprezintă ,, Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul (……) de catre o persoana care nu poseda permis de conducere” şi 5 reprezintă ,,Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul (….), neinmatriculat sau neinregistrat” fiind întocmite dosare penale.


Prin moped se înţelege vehiculul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kw, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu