luni, 4 februarie 2013

Procesul de pace afgan, în centrul discuţiilor anglo-pakistano-afgane

Londra, 4 feb /Agerpres/ - Procesul de pace în Afganistan se află în centrul discuţiilor între premierul britanic, David Cameron, preşedinţii afgan, Hamid Karzai, şi pakistanez, Asif Ali Zardari, care au început duminică şi continuă luni, în Marea Britanie, transmite AFP.
Şeful guvernului britanic a organizat duminică seara un dineu privat la hanul Chequers, reşedinţă de vacanţă a premierului britanic, aflată în sud-estul Marii Britanii.
Luni, discuţiile continuă cu responsabili ai securităţii afgane şi pakistaneze, pentru prima dată invitaţi la negocierile tripartite. Discuţiile de la Chequers fac parte din seria de discuţii trilaterale, care a început anul trecut la Kabul şi a continuat la New York.
În centrul discuţiilor se află modalităţi vizând eliminarea riscului declanşării unei insurgenţe talibane, după retragerea Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan /ISAF/, la sfârşitul lui 2014. Până în decembrie 2013, urmează să fie retraşi aproximativ 3.800 din cei 9.000 soldaţi britanici desfăşuraţi în ţara asiatică. În prezent, în Afganistan sunt circa 100.000 soldaţi străini.
După înlăturarea de la putere a mişcării talibane de către o coaliţie internaţională condusă de SUA, la sfârşitul lui 2001, combatanţii islamişti s-au repliat în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, reluând violenţele asupra întregului Afganistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu