vineri, 8 februarie 2013

Achiziţionarea de nave franceze Mistral declanşează un conflict în cadrul puterii ruse /Le Monde/

Paris, 8 feb /Agerpres/ - Livrarea în Rusia a două nave franceze din clasa Mistral, 'simbol al noilor relaţii strategice dintre Paris şi Moscova', s-a transformat într-un coşmar, potrivit cotidianului francez Le Monde. Reprezentanţi ai Complexului Militar-Industrial Rus au declarat că în Rusia nu există combustibili corespunzători pentru navele franceze port-elicopter, iar importarea acestora este prea costisitoare, în timp ce lansarea unei producţii proprii este de prea lungă durată.

Problema a fost recunoscută şi de vicepremierul Dmitri Rogozin, care a subliniat că, în pofida acestui lucru, Rusia îşi va onora obligaţiile.

Mistral, despre care până nu demult Moscova vorbea ca despre viitoarea mândrie a Flotei Ruse de la Oceanul Pacific, este supusă acum unor critici dure, constată publicaţia franceză. Vicepreşedintele Comisiei militar-industriale de pe lângă guvernul rus, Ivan Harcenko, a caracterizat achiziţia de nave Mistral drept 'iniţiativă neinspirată' a fostului ministru al apărării Anatoli Serdiukov, în timp ce agenţia de presă rusă Interfax a anunţat că nava nu poate funcţiona la temperaturi de minus 7 grade Celsius.

De ce conducerea rusă a avut nevoie de atâta vreme pentru a 'înţelege' că navelor Mistral nu li se potriveşte nici combustibilul, nici clima din Rusia?, se întreabă Le Monde. Multitudinea de surse de informaţii anonime şi de declaraţii panicate, precum şi menţionarea numelui fostului ministru Serdiukov determină cotidianul francez să creadă că această poveste nu are nicio legătură cu navele propriu-zise.

Cu ajutorul navelor Mistral, 'uliii' din cadrul Complexului Militar-Industrial al Rusiei 'îşi reglează conturile' cu 'liberalii' din guvernul rus, supuşi criticilor pentru proiecte privind achiziţionarea de tehnică militară de peste hotare. Potrivit Le Monde, atacul este îndreptat nu atât împotriva lui Anatoli Serdiukov, deja scos din joc, cât mai ales împotriva premierului Dmitri Medvedev, care, după cum afirmă mass-media din Rusia şi internaţionale, a căzut de asemenea în dizgraţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu