vineri, 8 februarie 2013

India dezvoltă o rachetă cu rază lungă de acţiune şi cu focoase nucleare multiple

New Delhi, 8 feb /Agerpres/- India a anunţat vineri că dezvoltă o rachetă cu rază lungă de acţiune şi purtătoare de încărcături nucleare, aceasta având capacitatea de a transporta mai multe focoase pentru atacuri multiple, transmite agenţia EFE citându-l pe directorul companiei care produce această armă, Organizaţia indiană pentru cercetare şi dezvoltare în sectorul apărării (DRDO).

Potrivit sursei, racheta se va numi Agni VI şi va putea să lovească mai multe ţinte, spre deosebire de predecesoarea sa, Agni V, care este 'o armă superioară de apărare strategică'. El a refuzat să dezvăluie raza de acţiune a rachetei, dar cum Agni V are o rază de acţiune de 5.500 de kilometri, se presupune că noua versiune va avea o rază de acţiune superioară.

Odată cu testarea rachetei Agni V (care înseamnă 'foc' în limba sanscrită) anul trecut în luna aprilie, India a intrat în grupul restrâns al statelor care au capacitatea de a lovi ţinte situate la mari distanţe, compus din SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, deşi se crede că şi Israelul ar putea deţine astfel de proiectile.

India s-a lansat într-o cursă a înarmării împreună cu rivalul său regional, Pakistanul, care de asemenea dispune de arme nucleare. Dar liderii indieni nu pierd din vedere nici capacităţile militare ale Chinei, între New Delhi şi Beijing existând o veche relaţie de rivalitate, ele confruntându-se direct în urmă cu 50 de ani din cauza unui diferend teritorial rămas nesoluţionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu