sâmbătă, 2 februarie 2013

Atentat la ambasada SUA în Turcia: Premierul Erdogan cheamã la unitate


Ankara, 1 feb /Agerpres/ - Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri, dupã atentatul sinucigaº comis la ambasada SUA la Ankara, cã Turcia va continua sã dea dovadã de unitate în lupta împotriva terorismului, informeazã Xinhua.

'Toate aceste /atacuri/ sunt îndreptate împotriva pãcii ºi a bunãstãrii þãrii noastre. Vom continua sã fim neclintiþi, vom continua sã fim puternici ºi sã le depãºim. Nu vom spune niciodatã gata, 'acesta este sfârºitul' ºi vom deveni tot mai puternici' în lupta împotriva terorismului, a declarat Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, conform Hurriyet Daily News.

O explozie s-a produs vineri, în faþa unei intrãri secundare în ambasada Statelor Unite ale Americii, utilizatã de solicitanþii de vizã. Guvernatorul Ankarei, Alaaddin Yuksel, a declarat ulterior cã explozia a fost un atentat sinucigaº, care a provocat moartea atacatorului ºi a unui agent turc de securitate.

La Washington, purtãtoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a confirmat caracterul terorist al atacului de la ambasada SUA în Turcia ºi le-a cerut americanilor sã nu se apropie de misiunile diplomatice americane în regiune, citeazã AP.

Atentatul nu a fost deocamdatã revendicat. Ministrul de interne turc, Muammar Guler, a afirmat cã, potrivit primelor elemente ale anchetei, atacatorul sinucigaº este membru al unei organizaþii ilegale de extremã stânga.

Acest atentat intervine în contextul desfãºurãrii pe teritoriul turc sub umbrela NATO a unor baterii de rachetã sol-aer Patriot, americane, germane ºi olandeze. Acestea au drept scop declarat protejarea Turciei de eventuale atacuri lansate din Siria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu