sâmbătă, 2 februarie 2013

Lavrov criticã NATO pentru poziþia sa faþã de criza din Siria, Mali ºi Iran


Berlin, 2 feb /Agerpres/ - Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a criticat sâmbãtã poziþia Occidentului, în general, ºi pe a NATO, în particular, în ceea ce priveºte abordarea situaþiei din Siria ºi Mali, precum ºi discuþiile pe tema programului nuclear iranian, în intervenþia sa din cadrul Conferinþei de Securitate de la München, transmite EFE.

'Modul în care NATO abordeazã problemele nu ajutã', a spus ministrul rus, potrivit cãruia comunitatea internaþionalã ar trebui sã 'adopte o abordare mai globalã', nu centratã pe interesele exclusive ale Europei ºi Statelor Unite ale Americii.

Lavrov a pus sub semnul întrebãrii modul în care NATO înfruntã 'principalele probleme ale actualitãþii', precum primãvara arabã, Siria, Mali sau Iran.

El a avertizat în legãturã cu riscul înarmãrii opoziþiei siriene, deoarece acest armament s-ar putea întoarce dupã un anumit timp împotriva þãrilor care au dat aceste arme.

Totodatã, a avertizat în legãturã cu politica 'ambiguã' ºi incoerentã a Occidentului, pe care-l acuzã - fãrã a menþiona cazuri concrete - de cooperare cu guverne nedemocratice.

Ministrul rus de externe a pledat, de asemenea, pentru 'convenirea unor reguli' comune ºi transparente, pentru sprijinirea într-un mod coordonat a 'reformelor democratice', însã fãrã a 'impune reguli ºi modele externe'.

În opinia sa, este posibil sã se ajungã la încetarea violenþei printr-un dialog cu toþi actorii implicaþi în fiecare conflict, 'în special cu mandatul Consiliului de Securitate al ONU'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu