joi, 7 februarie 2013

Peste 2.000 de militari români, "în afara graniţelor în 2013"

PRIETENUL MEU, DĂNUŢ PUŞCĂ, LA KANDAHAR - 2012
www.romania-actualitati.ro

Armata va disloca 2.036 de militari la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului în 2013, mai puţin cu 312 faţă de 2012. Zece militari vor pleca în Mali, a hotărât CSAT. Membrii CSAT au discutat despre participarea forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013, convenindu-se că efortul principal îl constituie participarea în cadrul operaţiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani şi cu reluarea participării la operaţia NATO Active Endeavour în Marea Mediterană, informează preşedinţia.  

"În anul 2013, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un număr de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari. În ceea ce priveşte ministerul afacerilor interne forţele care vor participa, în anul 2013, la misiuni sub egida Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), UE, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) vor fi 490 de militari sau poliţişti. Faţă de anul 2012, numărul acestora este mai mare cu 143 de persoane", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

10 militari pleacă în Mali

CSAT a aprobat, marţi, trimiterea unui contingent de 10 militari la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013.

"În cadrul şedinţei s-a aprobat trimiterea unui contingent, de 10 militari, din rândul forţelor Armatei României, la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali în anul 2013. Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE) şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată", informează Preşedinţia.
  
Aprobarea Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, în anul 2013 a constituit un alt punct de pe agenda şedinţei.
  
"Scopul acestor exerciţii şi antrenamente de mobilizare îl reprezintă verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare şi evaluarea pregătirii structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administraţiei locale şi operatorilor economici în vederea planificării, organizării şi desfăşurării activităţilor specifice la mobilizare şi război", se arată în comunicatul CSAT.

Operaţiile de transport pe teritoriul României al resurselor guvernului SUA, aprobate
  
Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT l-a constituit analizarea şi aprobarea desfăşurării operaţiilor de transport multimodal pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF), în anul 2013.
  
"În acest sens, se vor utiliza facilităţile existente în cadrul Centrului Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu şi Portului din Constanţa. În finalul şedinţei, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2013, document necesar realizării obiectivului constituţional al Consiliului de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională", se mai arată în comunicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu