Geneva, 11 feb /Agerpres/ - O sută cincizeci de ani de istorie arată că 'CICR /Comitetul Internaţional al Crucii Roşii/ este mai necesar ca oricând' şi trebuie acum să se adapteze noilor tipuri de conflictelor şi de grupări armate, a subliniat preşedintele organizaţiei, elveţianul Peter Maurer, relatează luni AFP.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, care este prezidat de un elveţian, va sărbători la 17 februarie 150 de ani de la primele acte fondatoare.
'Sunt nevoi enorme de protecţie şi asistenţă pentru populaţie', a afirmat Peter Maurer, la sediul CICR, din Geneva, prezentând patru Premii Nobel pentru Pace, trei primite de organizaţie (1917, 1944, 1963) şi cel acordat unuia dintre fondatori, Henry Dunant, în 1901.
Peter Maurer, diplomat de carieră, numit la conducerea CICR în iulie 2012, a amintit rolul cardinal al organizaţiei în elaborarea dreptului umanitar internaţional şi al cutumelor de război, care au devenit renumitele convenţii de la Geneva.
În 150 de ani, CICR nu a încercat numai să protejeze populaţiile, să îngrijească soldaţii în tabere de luptă', dar a avut de asemenea 'responsabilitatea de a dezvolta dreptul, de a inspira diplomaţiile şi politicile statelor pentru a ajunge să creeze bazele juridice necesare care respectă un minimum de umanitate în războaie, conflicte armate şi lupte'.
Confruntat cu 'grupări armate' angajate în lupte care 'seamănă cu un conflict armat', CICR mizează pe valorile care i-au construit reputaţia, a afirmat Peter Maurer. 'CICR nu funcţionează sub semnul presiunii militare, suntem o organizaţie umanitară, nu ne apărăm cu armele, forţa noastră este persuasiunea, să fim aproape de teren, de conflicte, cunoaşterea actorilor, suferinţa populaţiilor şi să răspundem acestora şi să ne angajăm ca deţinătorii de arme să respecte minimum de reguli'. 'Este ceea ce facem în Afganistan, Siria, în Somalia, Congo', a afirmat el.
Întrebat în legătură cu 'noile sfidări', preşedintele CICR menţionează actorii diferiţi astăzi, dar 'şi armele care sunt diferite' /.../ 'Există o tehnologie a armelor cu care CICR se confruntă şi trebuie să reflectăm cum se face adecvarea între dreptul internaţional umanitar şi noile forme de conflict şi armament. CICR este o organizaţie distinctă, cu un mandat specific, dar din ce în ce mai mult trebuie să cooperăm cu alţii. Să găsim un echilibru între specificitate şi cooperare este o mare provocare', a conchis preşedintele CICR.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu