vineri, 8 februarie 2013

Mali: Atentat sinucigaş la Gao

Bamako, 8 feb /Agerpres/ - Un atacator sinucigaş a detonat dispozitivul exploziv pe care îl avea asupra sa vineri, la Gao /nord-estul Mali/, în apropierea unui grup de soldaţi malieni. La Bamako, mai multe persoane au fost rănite într-un atac asupra unei tabere a 'Beretelor roşii', au declarat pentru AFP surse militare locale şi martori oculari.

Kamikaze, un tuareg înarmat, a decedat pe loc, iar mai mulţi soldaţi malieni au fost uşor răniţi.

Această operaţiune teroristă intervine la o zi după ce un purtător de cuvânt al Mişcării pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest /MUJAO/, responsabilă de majoritatea exploziilor şi a atentatelor, în regiune, a revendicat două atentate cu autovehicule capcană.

La 26 ianuarie, forţe maliene şi franceze au preluat controlul asupra Gao, cel mai mare oraş din nordul Mali.

Franţa a intervenit militar de partea forţelor guvernamentale pentru a opri înaintarea grupărilor islamiste spre capitala ţării, Bamako, şi recucerirea zonelor din nordul Mali, controlate de anul trecut de combatanţi fundamentalişti.

Forţelor franco-maliene la Gao şi în împrejurimi li s-au alăturat soldaţi din Niger, în cadrul Misiunii africane de sprijin pentru Mali /MISMA/, creată de CEDEAO şi de UA.

Pe de altă parte, militari înarmaţi au atacat o tabără a 'Beretelor roşii', o grupare formată din susţinători ai fostului preşedinte Amadou Toumani Touré, înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat.

Recent, membrii fostei unităţi de elită a armatei maliene şi-au exprimat dorinţa de a lupta împotriva islamiştilor.

'Beretele roşii' au fost acuzate de autorităţi că încearcă fără succes să recucerească poziţii controlate de militari, aşa-numitele 'Berete verzi', conduşi de căpitanul Amadou Haya Sanogo. La 22 martie 2012, acesta l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Toure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu