sâmbătă, 2 februarie 2013

Pakistan: 31 de morþi într-un atentat


Islamabad, 2 feb /Agerpres/ - Militanþii pakistanezi au luat cu asalt sâmbãtã un punct izolat de control al armatei din Lakki Marwat, în nordul Pakistanului, cel puþin 31 de persoane fiind ucise, transmite Reuters.
Talibanii pakistanezi au revendicat atacul, anunþând cã acesta reprezintã un rãspuns la atacul de luna trecutã al unei drone americane în regiunea Waziristanul de Nord, la graniþa cu Afganistanul, care a dus la uciderea a doi comandanþi talibani.
'Schimbul de focuri între militanþii talibani ºi soldaþii pakistanezi a continuat timp de patru ore', a declarat o sursã anonimã pentru Reuters. De asemenea, talibanii au deschis focul asupra unei case din apropierea punctului de control, ucigând zece membri ai unei familii.
'Pakistanul a cooperat cu SUA în atacurile cu drone care au dus la uciderea a doi comandanþi importanþi, Faisal Khan ºi Toofani, iar atacul asupra punctului de control reprezintã revanºa pentru uciderea lor', a anunþat un purtãtor de cuvânt al talibanilor.
Atacul survine dupã ce 19 persoane ºi-au pierdut viaþa ºi 40 au fost rãnite vineri în nord-vestul Pakistanului în explozia unei bombe în faþa a douã moschei, ºiitã ºi sunnitã, la ieºirea de la marea rugãciune sãptãmânalã. Atentatul a avut loc în oraºul Hangu, în apropierea unor zone tribale semiautonome de la graniþa cu Afganistanul, unde se aflã bastioane ale rebelilor talibani ºi ale aliaþilor acestora din Al Qaida.
Regiunea Waziristanul de Nord este un subiect sensibil al relaþiilor dintre SUA ºi Pakistan. Washingtonul a fãcut în mod repetat presiuni asupra Islamabadului în vederea lansãrii unei operaþiuni în aceastã regiune, în special împotriva reþelei Haqqani, vãzutã ca unul dintre cele mai periculoase grupuri care luptã în Afganistan. Dar pânã acum Pakistanul a refuzat lansarea unei astfel de operaþiuni.
Pakistanul se confruntã de peste patru ani cu acþiuni sângeroase fãrã precedent. Seria violenþelor s-a intensificat dupã uciderea lui Osama ben Laden de cãtre un comando american, în mai 2011, la reºedinþa sa din Abbottabad.
Dupã înlãturarea de la putere a miºcãrii talibane afgane /1996-2001/, regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, la graniþa cu Afganistanul, au devenit un refugiu al combatanþilor talibani, afgani ºi pakistanezi, ºi ai islamiºtilor sunniþi afiliaþi la Al-Qaida.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu