marți, 9 octombrie 2012

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale este o zi în care ne concentrăm asupra impactului pe care dezastrele naturale îl au asupra populaţiei din întreaga lume şi reaminteşte importanţa luptei împotriva dezastrelor înainte ca acestea să se manifeste, în scopul prevenirii producerii lor sau în scopul reducerii daunelor.
Prin Rezoluţia 44/236 din 22 decembrie 1989, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat cea de-a doua zi de miercuri din luna octombrie ca Zi Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Anul acesta este marcată în data de 12 octombrie.
În ianuarie 2005, în cadrul Conferinţei mondiale pentru reducerea efectelor catastrofelor, desfăşurată la Kobe (Japonia), România a adoptat, alături de alte 168 de state, documentul intitulat Construirea rezistenţei la catastrofe de către naţiuni şi comunităţi, document al cărui scop privea realizarea unei „reduceri substanţiale a pierderilor provocate de catastrofe, concretizate în pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri sociale, economice şi ecologice”.
În acest sens, în România, s-au derulat o serie de programe şi proiecte menite să crească siguranţa cetăţenilor, să îmbunătăţească şi să completeze experienţa autorităţilor responsabile în prevenirea şi gestionarea dezastrelor. Astfel, s-au creat structuri noi, mult mai echilibrate, reunind sub aceeaşi comandă atât forţele de protecţie civilă cât şi cele de pompieri, s-a trecut la modernizarea dotărilor, s-au reorganizat atribuţiile şi competenţele diverselor componente ale sistemului, s-a regândit întreaga schemă de legături şi s-a stabilit modul de coordonare în sistem integrat.
    Pentru marcarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale,  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin organizează acţiuni de informare preventivă adresate, în special, copiilor şi tinerilor.

    Program activităţi:

Miercuri, 10.10.2012, începând cu ora 13.00, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin vor fi prezenţi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Aurora” din Reşiţa, unde vor desfăşura o serie de activităţi atât educative, cât şi distractive împreună cu elevii din clasele a V-a, cadrele didactice ale acestora şi reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Reşiţa.
Cu această ocazie, copiilor li se vor explica care sunt riscurile ce pot duce la dezastre, cum trebuie să acţioneze în caz de cutremur, ce trebuie să facă dacă găsesc elemente de muniţie neexplodată şi nu în ultimul rând cum şi când trebuie să folosească Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112. De asemenea, cei mici se vor întrece la unele probe sportive şi îşi vor demonstra talentul la desen.

Vineri, 12.10.2012, ora 12.00, în holul Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa va avea loc vernisajul expoziţiei de desene „Imagini ale dezastrului”. Lucrările sunt realizate de elevi ai liceului şi au ca teme: incendiile, cutremurele, alunecările de teren, exploziile etc.. Cele mai reuşite desene vor fi premiate cu sprijinul CEZ România. 
Elevii liceului gazdă, una din unităţile de învăţământ partenere ale ISU „Semenic”, pregătesc pentru vineri şi un moment muzical, iar voluntarii care activează în cadrul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, filiala Caraş-Severin vor prezenta câteva tehnici de acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

Vineri, 12.10.2012, intervalul orar 10.00-12.00 – „Porţi deschise la pompieri” în toate subunităţile de intervenţie Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin.




PURTĂTOR DE CUVÂNT
Plt. Ancuţa Balint

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu