joi, 4 octombrie 2012

PARTICIPAREA ROMÂNIEI LA PROIECTUL – „EUROPEAN SATELLITE COMMUNICATIONS PROCUREMENT CELL (ESCPC)” AL AGENŢIEI EUROPENE DE APĂRARE


România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, participă la activităţile tuturor instituţiilor şi agenţiilor Uniunii Europene, participare însoţită de contribuţii financiare atât la bugetul comunitar, cât şi la bugetele agenţiilor specializate. Din perspectiva politicii de securitate a României, o semnificaţie aparte o are participarea la mecanismele de finanţare ale Uniunii Europene din domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comune, vizând în special Agenţia Europeană de Apărare[1] (EDA).
Proiectul de constituire al Celulei europene pentru achiziţii de servicii de comunicaţii satelitare (ESCPC), iniţiat la 15 septembrie 2009, prin Decizia Comitetului Director al EDA nr. 2009/90, vizează centralizarea achiziţiei serviciilor de comunicaţii satelitare comerciale, în vederea reducerii costurilor naţionale individuale. Economiile rezultate în urma intrării în vigoare a acestui sistem centralizat de asigurare a serviciilor de comunicaţii prin satelit sunt estimate la 30 la sută din valoarea contractelor comerciale curente, în funcţie de numărul de state membre participante.
Serviciile satelitare constituie o cerinţă esenţială pentru asigurarea legăturii cu ţara a forţelor armate româneşti dislocate în teatrele de operaţii externe, iar participarea la acest proiect este în conformitate cu iniţiativa de la Ghent a Franţei şi Germaniei - Pooling and Sharing Capabilities - din septembrie 2010.
În data de 24 septembrie 2010 România a fost în mod oficial acceptată în cadrul acestui proiect al EDA, din care face parte împreună cu Regatul Unit, Franţa, Italia şi Polonia.
Statele membre sunt angajate în baza unei înţelegeri tehnice de proiect (PA), semnată şi de Româniala începutul acestui an, prin Ministerul Apărării Naţionale, în baza Hotărârii Guvernului nr. 1374/2004. Aprobarea participării la proiect şi plata contribuţiei financiare la acesta a fost aprobată de Guvernul României conform HG 1160/25 noiembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial 857/2011, privind participarea României la ESCPC.
Alte state interesate de proiect sunt Belgia, Luxemburg, Finlanda, Irlanda, Suedia şi Grecia.
Statele membre UE participante la proiect nu sunt obligate să achiziţioneze servicii satelitare prin ESCPC, iar funcţionarea Celulei nu implică în prezent costuri suplimentare în sarcina respecticvelor ţări, în condiţiile în care scopul proiectului este acela ca ESCPC să devină sursa preferată de statele participante, fără a fi însă una exclusivă. Utilizarea ESCPC este compatibilă cu legislaţia UE şi naţională a statelor membre în domeniul achiziţiilor publice.
După semnarea PA prin care statele contributoare la acest proiect şi-au exprimat acordul privind furnizarea acestor servicii, ESCPC a negociat şi încheiat la 28 septembrie 2012 un Contract cadru între EDA, în numele statelor membre, şi furnizorul de servicii de comunicaţii prin satelit, Consorţiul european ASTRIUM EADS, care a câştigat competiţia de atribuire a acestuia.
În prezent, serviciile satelitare necesare Armatei României sunt achiziţionate prin Comandamentul comunicaţiilor şi informaticii din M.Ap.N., care deţine competenţele de achiziţie a serviciilor satelitare în baza unui acord cadru, încheiat pentru perioada 2011-2013, şi ale cărui prevederi nu împiedică participarea României la proiectul EDA (ESCPC). După aderarea la proiectul ESCPC se menţine posibilitatea la nivel naţional de a atribui contracte de achiziţii pentru acest tip de servicii prin Comandamentul comunicaţiilor şi informaticii, proiectul neavând un caracter exclusivist.
M.Ap.N. apreciază că participarea la proiectul ESCPC pe o perioadă de trei ani sub formă de contribuţie anuală presupune o alternativă economică şi eficientă la sistemul actual de procurare a acestor servicii de pe piaţă. Ordinele de servicii vor fi tratate de ESCPC pe baza alocării de către ţara participantă a unui buget într-un cont al EDA/ESCPC. Pe baza directivelor naţionale primite, ESCPC va administra fondul şi va fi implicat direct în procesul de planificare operaţională, asigurând un răspuns la o situaţie de criză care ar impune dislocarea externă în timp scurt a unor forţe şi capabilităţi naţionale. Structurile M.Ap.N. care vor beneficia de acest tip de serviciu au aprobat acest demers.  Procedura de solicitare şi asigurare a serviciilor satelitare este foarte flexibilă, statele semnatare ale înţelegerii nefiind obligate să achiziţioneze servicii, în situaţia în care nu există nevoie operaţională sau există alternative mai eficiente.
Prin participarea la Proiect nu se creează presiuni financiare suplimentare asupra bugetului apărării, deoarece se înlocuieşte o cheltuială programată deja prin aranjamentele contractuale în vigoare. Asigurarea serviciilor satelitare prin celula europeană ESCPC permite totodată realizarea de economii prin diminuarea costurilor de achiziţie a unităţilor de flux satelitar. Estimările curente vizează o contribuţie iniţială anuală pentru trei ani de 140.000 EUR/an, urmând ca această estimare să fie ajustată în conformitate cu nivelul naţional de participare la operaţii internaţionale şi cerinţele interne de pregătire a specialiştilor.

 
FOCUS  nr. 19



[1] Agenţia Europeană de Apărare (EDA) a fost înfiinţată prin documentul Acţiunea Comună 2004/551/PESC ca o agenţie în domeniul dezvoltării capabilităţilor de apărare, a cercetării, achiziţiilor şi înzestrării, deschisă participării tuturor statelor membre. În procesul de dezvoltare a capabilităţilor de apărare ale Uniunii Europene, EDA este agenţia care identifică necesităţile operaţionale şi promovează măsurile necesare în scopul realizării acestora, participând la definirea unei politici europene în materie de capabilităţi şi armamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu