vineri, 5 octombrie 2012

La centrul de instruire Bulboaca s-au încheiat aplicaţiile „Cetatea 2012”


CHIŞINĂU, 05 octombrie, 2012 — Aplicaţiile „Cetatea 2012” certifică profesionalismul subunităţilor de infanterie şi artilerie ale Armatei Naţionale, a căror proceduri de comandă, cooperare şi control au fost testate pe parcursul săptămînii curente în condiţii de cîmp. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa la finalul exerciţiului militar „Cetatea 2012” , desfăşurat la Baza militară de instruire Bulboaca.

Ministrul Apărării a apreciat planificarea, organizarea şi derularea aplicaţiilor, specificînd că performanţa obţinută reprezintă o încununare a antrenamentelor desfăşurate pe parcursul unui an de zile. „Scopul nostru a fost de a verifica nivelul de pregătire profesională a militarilor şi a tehnicii din dotare în condiţii reale de acţiune, îndeplinind misiuni concrete pe teren şi în timp real. Totodată, prin misiunile stabilite, am dat posibilitate studenţilor militari din cadrul Academiei „Alexandru cel Bun” să-şi perfecţioneze abilităţile de conducere a trupelor în condiţii practice, acţionînd alături cu ofiţerii care au deja o experienţă bogată de serviciu militar”, a spus Vitalie Marinuţa.

Potrivit comandantului interimar al Comandamentului Forţe Terestre, colonel Igor Gadîrcă, militarii detaşaţi la exerciţiu au fost antrenaţi în executarea misiunilor specifice operaţiilor de apărare clasică. „Aceştia au efectuat trageri din sistemele de artilerie, maşinile de luptă şi armamentul de infanterie din dotarea Armatei Naţionale, finalizînd, într-un fel oarecare, procesul de un an de instruire militară”, a spus Gadîrcă.  În cadrul exerciţiului, au fost desfăşurate mai multe puncte de instruire pentru pregătirea de geniu, trecerea pistei cu obstacole, acordarea primului ajutor medical.

La exerciţiul „Cetatea 2012”, au participat peste 500 de militari din Brigada  „Ştefan cel Mare”, batalioanele 22 de menţinere a păcii, geniu, transmisiuni, Divizionul de Artilerie şi studenţii Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. În aplicaţii au fost antrenate 18 unităţi de artilerie, inclusiv sistemele MT-12, 2S9 „NONA” şi PM-120, D-20,  precum şi 27 unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale.

În scopul întăririi măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a invitat la exerciţiu, în calitate de observatori, reprezentanţii aşa numitelor structuri militare din regiunea transnistreană, care în final nu au dat curs invitaţiei. Aplicaţiile „Cetatea 2012” au fost urmărite de ataşaţii militari, acreditaţi la Chişinău, precum şi de reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova.
 
Lt.col. Diana GRADINARU Sef Serviciul Relatii Publice Ministerul Apararii al Republicii Moldovatel: 25 20 90 mob: 0 79 704 708
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu