marți, 30 august 2011

Unităţi israeliene în stare de alertă la graniţa cu Egiptul şi Fâşia Gaza


Tel Aviv, 30 aug /Agerpres/ - Unităţi israeliene desfăşurate în sudul Israelului, de-a lungul frontierei cu Egiptul şi în Fâşia Gaza, au fost puse luni în stare de alertă pentru a contracara eventuale atacuri, au informat surse militare israeliene, citate de AFP.
Măsura a fost luată ca urmare a informaţiilor referitoare la o posibilă operaţiune a grupării radicale Jihadul Islamist, activă în Gaza, au menţionat sursele.
Şeful de stat-major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, 'a ordonat o majorare a efectivelor militare de-a lungul frontierei cu Egiptul şi Fâşia Gaza pentru a contracara eventuale tentative de atentat', a declarat un purtător de cuvânt militar.
Responsabili israelieni din domeniul securităţii avertizaseră joi că grupări înarmate pregătesc atacuri la frontiera dintre Israel şi Egipt.
'Dispunem de informaţii ce avertizează în mod foarte serios în legătură cu alte atacuri planificate pentru a provoca o deterioare a relaţiilor dintre Israel şi Egipt', a indicat acest responsabil sub protecţia anonimatului.
La 18 august, bărbaţi înarmaţi au străpuns frontiera israeliano-egipteană şi au desfăşurat mai multe atacuri coordonate, cu arme automate, grenade şi explozibil, în deşertul israelian Negev, la circa 20 de kilometri nord de staţiunea balneară Eilat, situată la Marea Roşie.
Atacatorii au reuşit să creeze surpriză, deşi unităţile israeliene fuseseră avertizate despre o posibilă operaţiune, conform surselor militare. În cursul incidentelor opt israelieni şi-au pierdut viaţa, printre care un soldat victimă a unui 'foc din propriile rânduri'.
Forţele israeliene au declanşat o vânătoare a criminalilor, iar în cursul schimburilor de focuri au fost ucişi cinci poliţişti egipteni. Ca urmare, între Israel şi Egipt s-a declanşat o criză diplomatică, autorităţile de la Cairo pretinzând scuze din partea statului evreu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu