marți, 2 august 2011

Mike Mullen cere Iraqului să decidă dacă vrea prelungirea prezenţei militare americane


BAGDAD (MEDIAFAX) - Amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major american Interarme, le-a cerut liderilor de la Bagdad să decidă dacă vor ca Statele Unite să-şi prelungească prezenţa militară în Iraq şi după termenul-limită de retragere stabilit pentru sfîrşitul anului, relatează AFP. "Ne aflăm la o dată-limită şi avem nevoie de un răspuns", a spus Mullen, aflat luni într-o vizită în Iraq. El s-a întîlnit cu premierul Nouri al-Maliki şi urmează să mai aibă întrevederi cu generalul Lloyd Austin, comandantul forţelor americane din Iraq, şi cu preşedintele iraqian, Jalal Talabani.

Maliki a afirmat că speră ca decizia privind eventuala menţinere a forţelor americane în Iraq să fie luată de liderii politici la o reuniune programată pentru marţi. Statele Unite mai dispun încă de 47.000 de militari în Iraq, însă aceştia urmează să fie retraşi la sfîrşitul anului, potrivit acordului de securitate semnat în noiembrie 2008 de cele două ţări. Administraţia de la Washington propune însă menţinerea unui contingent în Iraq, pentru a continua instruirea forţelor de securitate iraqiene. Premierul iraqian a insistat, luni, asupra necesităţii continuării cooperării între cele două ţări. "Este necesară o cooperare continuă în materie de armament între Bagdad şi Washington, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi necesităţile urgente ale Iraqului în acest domeniu", a spus el.

Maliki a anunţat sîmbătă relansarea discuţiilor pentru achiziţionarea a 36 de avioane F-16, după mai multe luni în care negocierile au fost blocate din motive de politică internă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu