marți, 23 august 2011

Aproape 100 de rebeli kurzi ucişi în atacurile aviaţiei turce în Iraq (armată)


Ankara, 23 aug /Agerpres/ - Atacurile aviaţiei turce din nordul Iraqului au 'neutralizat' între 90 şi 100 de rebeli kurzi, rănind alţi 80, a anunţat marţi armata turcă pe pagina sa de internet, relatează AFP. Armata foloseşte termenul 'neutralizaţi' pentru a-i desemna pe rebelii ucişi.

Turcia a reluat la 17 august bombardamentele aeriane asupra poziţiilor rebelilor kurzi în zona montană iraqiană la care nu a mai recurs de mai mult de un an după un atac al membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) în sud-estul Turciei, la frontiera cu Irakul, în urma căruia au murit nouă membri ai serviciilor turce de securitate. Acesta este primul bilanţ furnizat de armata turcă privind bombardamentele sale asupra ţintelor aparţinând PKK în zona montană iraqiană.

Comunicatul armatei turce precizează că 14 instalaţii, 8 depozite de alimente, un altul de muniţie, nouă tunuri antiaeriene, 18 peşteri şi 79 de ascunzători au fost atacate în timpul operaţiunilor care au vizat în total 132 de ţinte 'stabilite cu atenţie înainte graţie unei analize meticuloase pentru a menaja zonele cu civili'. Armata subliniază că este vorba de un bilanţ provizoriu obţinut după zboruri de recunoaştere asupra zonelor bombardate de aviaţie şi artilerie din Turcia. Armata a adăugat că, dacă va fi necesar, raidurile vor continua.

PKK a precizat luni din nordul Iraqului că trei dintre luptătorii săi au fost ucişi în operaţiunilor armatei turce, care, conform autorităţilor kurde din regiune, au ucis şapte civili în satul Kortek.

De la începutul lunii iulie, atacurile PKK în Turcia au costat viaţa a circa 40 de militari şi poliţisti, determinând guvernul de la Ankara să adopte o linie mai dură în acest conflict care datează din 1984, moment la care PKK a pus mâna pe arme.

Turcia a adoptat joi o nouă strategie care prevede în special combatarea rebelilor prin trupe militare complet profesionale, dar şi prin unităţi speciale ale poliţiei, puternic înarmate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu