marți, 16 august 2011

Iraq: cel puţin 74 de morţi şi peste 300 de răniţi în seria de atentate de luni


Bagdad, 15 aug /Agerpres/ - Seria de atacuri care a lovit peste 15 oraşe din Iraq luni dimineaţă s-a soldat cu cel puţin 74 de morţi şi peste 300 de răniţi, conform unui nou bilanţ provizoriu stabilit de AFP plecând de la informaţii oficiale.

Bilanţul, încă provizoriu, îl depăşeşte pe acela al atacării consiliului provinciei Salaheddine de la Tikrit de către un comando înarmat al Al-Qaida în Iraq la 29 martie 2011, când au murit 58 de oameni, care a fost până în prezent cel mai ridicat de la începutul anului. În cursul dimineţii au fost lovite oraşele Kut, Tikrit, Bagdad, Taji, Najaf, Kirkuk, Ramadi, Kerbala, Khan Beni Saad, Iskandariya, Mosul, Balad şi mai multe localităţi din provincia Diyala, printre care şi Baqouba. Atacul cel mai sângeros, constând într-un dublu atentat cu bombă, s-a soldat cu cel puţin 40 de morţi şi 65 de răniţi la Kut, la 160 km sud-est de Bagdad, potrivit lui Ghalid Rashid Khazaa, un purtător de cuvânt al serviciilor sanitare din regiunea Wasit, a cărei capitală este Kut.

Cele două explozii s-au produs în jurul orei 08.00 (05.00 GMT), într-o zonă foarte aglomerată din centrul oraşului de 400.000 de locuitori, conform unei surse din poliţie. Practic, deflagraţiile s-au produs aproape simultan, fiind provocate de o maşină-capcană şi de o bombă amplasată pe carosabil.
Casa Albă a anunţat luni că Statele Unite iau în considerare orice solicitare a autorităţilor irakiene de a prelungi prezenţa trupelor americane pe teritoriul lor dincolo de 2011, după o serie de atacuri mortale în ţară, relatează AFP. "Au fost mai multe atacuri şi noi le condamnăm dur", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, în timp ce preşedintele american a început luni un turneu de trei zile cu autocarul în nordul Statelor Unite.
O serie de atacuri în circa 15 oraşe irakiene au provocat moartea a 74 de persoane şi rănirea altor peste 300, luni. Acesta este valul de violenţe cel mai sângeros din ultimul an. Dar "situaţia generală" rămîne marcată de "reculul violenţei", potrivit lui Jay Carney, potrivit căruia atacurile mortale "nu schimbă" proiectul de retragere a forţelor americane până la sfârşitul anului. "Şi dacă (oficialii irakieni) au o cerere, noi o vom lua pe deplin în considerare. Dar în momentul în care vă vorbesc, nu avem niciun acord încheiat între cele două guverne", a explicat el.

Statele Unite au în continuare 47.000 de militari în Iraq, care urmează să plece, teoretic, la sfârşitul anului, potrivit acordului de securitate semnat în noiembrie 2008 între Bagdad şi Washington, dar au propus menţinerea unui contingent pentru a umple lacunele în formarea forţelor de securitate iraqiene.
Liderii politici iraqieni au dat undă verde Guvernului lor să înceapă negocierile cu Statele Unite în legătură cu menţinerea forţelor americane în Iraq pentru o misiune de formare după sfîrşitul lui 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu