joi, 11 august 2011

Israelul se pregăteşte pentru o posibilă confruntare cu Siria în luna septembrie (presa)


Tel Aviv, 11 aug /Agerpres/ - Armata israeliană se pregăteşte pentru o eventuală confruntare armată cu Siria în cursul lunii septembrie, informează cotidianul 'Haaretz' în ediţia sa de joi, citat de EFE.
Forţele de apărare israeliene cred că, dacă în septembrie, cu ocazia prezentării la ONU a cererii formulate de palestinieni de a obţine recunoaşterea unui stat independent şi suveran, sute de palestinieni aflaţi în Siria vor încerca să intre pe teritoriul ocupat de Israel pe Înălţimile Golan, după cum s-a întâmplat în mai şi iunie, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, ar putea să trimită trupe militare în zona amintită.
În opinia publicaţie israeliene, actualele tensiuni din Siria, sub formă unor proteste populare pe care guvernul de la Damasc le reprimă cu brutalitate cu începere din luna martie, l-ar putea determina pe Bashar al-Assad să creeze un incident frontalier pentru a distrage atenţia internă şi criticile la nivel mondial legate de modul în care gestionează situaţia din ţară.
În acelaşi timp, armata israeliană se antrenează în aceste zile pentru a face faţă unor eventuale proteste de stradă, în septembrie, puse la cale în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
Militarii israelieni se pregătesc să folosească mai ales arme neletale pentru a-i ţine pe eventualii protestatari sub control şi consideră că nu este necesară trimiterea de tancuri în Cisiordania, chiar şi în cazul izbucnirii violenţelor, deoarece nu mai există terorişti şi armament în zonă, după cum era cazul în timpul celei de-a doua Intifade, subliniază corespondentul militar al publicaţiei 'Haaretz'.
Totodată, sunt luate în considerare posibile ciocniri violente la frontiera cu Libanul şi în Fâşia Gaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu