sâmbătă, 6 august 2011

Mii de 'indignaţi' au reocupat Puerta del Sol


Mai multe mii de 'indignaţi' au defilat, vineri seara, la Madrid, de la gara Atocha la Puerta del Sol, deschisă în întregime publicului după violenţele din ajun, soldate cu 20 de răniţi, cele mai grave de la declanşarea, în luna mai, a acestei mişcări emblematice apărute pe fondul crizei, informează AFP.
Aproximativ 500 de persoane au protestat în acelaşi timp la Barcelona şi alte 300 la Valencia, după cum a anunţat presa spaniolă.
'Ruşine, ruşine, ruşine!', au scandat 'indignaţii' la Madrid, în faţa Ministerului de Interne, acuzând intervenţia poliţiei în ajun şi arestarea a patru persoane, dintre care două au fost eliberate între timp, notează 'El Pais'.

În total, circa 20 de persoane au fost rănite, dintre care şapte poliţişti, au făcut cunoscut surse medicale.

'Abuz de putere', 'vocea poporului nu este ilegală', au strigat protestatarii înspre poliţiştii aflaţi în faţa clădirii. Unii aveau autocolante pe haine sau pe frunte pe care scria 'foarte fragili', iar alţii purtau bannere cu inscripţia 'Pace, nu represiune'. 'Forţele de ordine au lovit pe toată lumea, inclusiv pe femei şi bătrâni', a povestit Oriol, un 'indignat' în vârstă de 33 de ani, rănit în ajun şi revenit cu braţul în gips. El s-a îndreptat spre poliţişti cu o garoafă albă în mână. 'Vreau să le arăt că nu ne deranjează faptul că ne-au bătut, că nu ne este teamă', a explicat el. 'Această piaţă nu aparţine papei', se mai putea citi pe alte pancarte, toate denunţând evacuarea, în zorii zilei de marţi, a celei mai embelmatice tabere a 'indignaţilor', de la Puerta del Sol. În opinia acestora, o operaţiune desfăşurată pentru 'a curăţa' piaţa înainte de vizita papei la Madrid, între 16 şi 21 august.
Ulterior, poliţia a patrulat timp de trei zile pentru a-i împiedica pe manifestanţi să pătrundă în zonă, declanşând astfel o recrudescenţă a mobilizării 'indignaţilor', ce a culminat cu evacuarea în forţă de joi seara şi redeschiderea pieţei vineri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu