vineri, 19 august 2011

Raiduri aeriene în Gaza ca represalii la atentatele de joi


Aviaţia israeliană a lansat în cursul nopţii de joi spre vineri şapte raiduri împotriva Fâşiei Gaza, ce au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 17, au informat surse medicale palestiniene, citate de AFP. Într-o primă serie de patru raiduri a fost vizat un imobil situat în estul oraşului Gaza, un adolescent fiind ucis. Alte atacuri au avut ca ţinte instalaţii ale serviciilor palestiniene de securitate din sectorul amintit, soldate cu 15 răniţi. Un alt raid în urma căruia nu s-au înregistrat pagube omeneşti s-a desfăşurat în estul oraşului Khan Yunis, în sudul Fîşiei Gaza, au precizat sursele citate. O oră mai târziu, trei atacuri soldate cu alţi doi răniţi au avut în vizor două baze de antrenament ale Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas, una din nordul Fîşiei Gaza, iar cealaltă din apropiere de Khan Yunis. Un tunel săpat pe sub graniţa cu Egiptul, în zona Rafah, a fost de asemenea atacat.

Un purtător de cuvînt al forţelor militare israeliene a refuzat să facă orice comentariu în legătură cu aceste atacuri.

Raidurile au survenit după un triplu atentat comis joi în apropierea staţiunii balneare Eilat, în sudul Israelului, ce s-a soldat cu moartea a opt israelieni şi în cursul cărora şapte atacanţi au fost ucişi. Şapte atacatori a murit, de asemenea, în aceste atacuri coordondate cu grijă în sectorul Eilat (sudul Israelului), pe malul Mării Roşii, în apropiere de frontierele egipteană şi iordaniană, potrivit generalului Tal Rousso, comandantul regiunii sud. Unul dintre ei a murit "acţionându-şi centura de explozibili", a precizat el. Unul dintre obiectivele atacatorilor era "răpirea unui israelian" pentru a-l duce în Fîşia Gaza prin peninsula egipteană Sinai, a declarat un purtător de cuvînt al armatei. Şase civili israelieni, dintre care două femei, precum şi un militar şi un poliţist au murit în aceste atacuri, iar cel puţin 26 de israelieni au fost răniţi, potrivit ultimului bilanţ. Primul atac a vizat un autobuz al companiei publice Egged la prînz (12.00 ora României), în apropiere de frontiera egipteană. Autocarul, care transporta în special militari, a fost atacat de trei bărbaţi înarmaţi cu arme automate, care au rănit circa zece persoane. După jumătate de oră, un vehicul militar care sosea în sprijinul răniţilor a fost ţinta unui atac cu bombă. Un soldat în vîrstă de 22 de ani a fost ucis. Atacul cel mai sîngeros, în care au murit cinci israelieni, s-a produs în momentul în care un vehicul privat a fost spintecat de o rachetă antitanc în apropiere de Beer Ora, la circa 15 kilometri nord de Eilat, de această dată la frontiera iordaniană. Un şofer de autobuz a fost, de asemenea, ucis în explozie. Un poliţist a decedat după un ultim schimb de focuri în cursul serii, potrivit presei israeliene. Potrivit unui oficial israelian care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, atacatorii au intrat în Israel prin Sinai. "Au părăsit Gaza pentru a merge către sud, în Sinai, şi au rămas acolo pentru moment, apoi s-au îndreptat către nord, pentru a intra în Israel. "Am mai văzut şi înainte acest mod de operare", a adăugat el. Mişcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian, a negat acuzaţiile israeliene, dînd asigurări că "nu există legătură între Gaza şi ceea ce s-a produs la Eilat".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că ţara sa îi va face "să plătească un preţ foarte mare" pe cei care au atacat-o.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o serie de raiduri împotriva Fîşiei Gaza. Primul a fost asupra Rafah, la frontiera cu Egiptul, care s-a soldat cu moartea a şase palestinieni. Potrivit Shin Beth, serviciile israeliene de securitate internă, patru lideri ai Comitetelor de rezistenţă populară (CRP) au fost eliminaţi, între care liderul acestei organizaţii radicale cu sediul în Gaza, Kamal al-Nayrab. În noaptea de joi spre vineri, Israelul a bombardat enclava palestiniană de şapte ori, între care două baze de antrenament ale aripii armate a Hamas, provocînd moartea unui adolescent şi rănirea altor 17 persoane, potrivit unei surse medicale locale. Aceste atacuri s-au produs la cîteva ore după tirurile de rachetă asupra oraşului israelian Ashkelon, interceptate de sistemul de apărare antirachetă israelian. În plus, trei poliţişti au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi, joi, cînd un elicopter israelian a lansat o rachetă asupra combatanţilor în apropiere de oraşul de frontieră Rafah, în urma atacurilor din Israel, potrivit unor surse oficiale egiptene. Armata israeliană a dezminţit.

În Egipt, guvernatorul provinciei Sinai Nord, Abdel Wahab Mabrouk, a dat asigurări că autorii atacurilor din Israel nu au venit din teritoriul egiptean, menţionînd măsuri de securitate stricte în regiune. Armata şi poliţia din Egipt desfăşoară aici de mai multe zile o campanie împotriva membrilor unui grup armat suspectat că a aruncat în aer o conductă ce livrează gaz Israelului şi că au atacat un post de poliţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu