luni, 29 august 2011

Republica Moldova se antrenează cu NATO în caz de cutremur


Moscova, 29 aug /Agerpres/ - Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că antrenamentele aflate în prezent în desfăşurare, sub egida Alianţei Nord-Atlantice, nu au nicio legătură cu Transnistria, ci cu posibilitatea unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade, scrie luni, cotidianul rusesc Izvestia, referitor la exerciţiul Codrii 2011 ce se derulează între 27 august şi 2 septembrie în Republica Moldova.

În total, peste 1.000 de participanţi, 40 de observatori şi ofiţeri de stat major din nouă ţări urmau să fie implicaţi în exerciţiul gestionat de Centrul Euro-Atlantic de Coordonare şi Răspuns la Dezastre ( EADRCC), în cadrul Programului NATO 'Parteneriat pentru Pace'.

Scenariul exerciţiilor începute la 27 august nu are nicio componentă militară, a afirmat pentru Izvestia Serviciul pentru protecţia civililor şi situaţii excepţionale din Republica Moldova. Potrivit acestui scenariu, dacă în R.Moldova ar avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, serviciul amintit va organiza o operaţiune de salvare de mare amploare, cu implicarea a 33 de state şi câteva organizaţii internaţionale importante, între care ONU şi NATO.

Totuşi, Rusia nu a fost invitată să se antreneze pentru salvarea cetăţenilor R.Moldova dintr-un posibil cutremur, constată jurnaliştii de la Izvestia.

'Nu am auzit nimic despre aceste exerciţii, nu am fost invitaţi', au specificat oficiali ai Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, care spun că ministerul participă în mod curent la misiuni umanitare în urma unor dezastre majore, cum ar fi seismele care au lovit recent Haiti şi Japonia.

Grupul de militari ruşi de menţinere a păcii în Transnistria s-a arătat, de asemenea, surprins de explicaţia autorităţilor de la Chişinău cu privire la cutremur. 'Cutremure de pământ se produc într-adevăr în Republica Moldova, dar nu provoacă de regulă victime în masă. Aceste aplicaţii nu reprezintă niciun pericol pentru misiunea rusă de menţinere a păcii în Transnistria, însă faptul că una din părţile aflate în conflict desfăşoară manevre, fără a implica misiunea de pace a unei terţe ţări, lasă loc de gândit', a declarat pentru Izvestia un înalt responsabil al forţelor ruseşti din stânga Nistrului.

În prezent, la 90 km distanţă de Chişinău, sub paza militarilor ruşi, se află un arsenal de 21.500 de tone de muniţii rămase de la fosta URSS pe care Rusia ar trebui să le repatrieze şi să le distrugă. Capacitatea sumară a acestui arsenal echivalează cu puterea bombei atomice de la Hiroshima, susţine Izvestia. Cu toate acestea, potrivit ziarului citat, Serviciul de protecţie civilă din Republica Moldova asigură că depozitele cu muniţii nu prezintă un pericol pentru Chişinău.

'Chiar dacă acolo se vor declanşa explozii, localităţile mari nu sunt ameninţate, proiectilele nu vor ajunge la o distanţă atât de mare, de aceea nici nu luăm în calcul această variantă', a declarat ziarului rus Vitalie Mutaf, şef adjunct Serviciul protecţie civilă şi situaţii excepţionale din R.Moldova, explicând că, în prezent, 'probabilitatea unui cutremur major este mai mare'. 'Ultima oară, un cutremur major a avut loc acum 20 de ani, de aceea probabilitatea producerii unui asemenea eveniment seismic este foarte mare', a insistat el.

Între altele, oficialul din R.Moldova a subliniat că autorităţile de la Chişinău au trimis o invitaţie Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă pentru a participa la aceste aplicaţii, deşi partea rusă susţine contrariul, după cum rezultă din materialul Izvestia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu