luni, 22 august 2011

TRIPOLI A CĂZUT


Insurgenţii libieni au ajuns în Piaţa Verde, locul tradiţional de reuniune a susţinătorilor regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, situat în centrul capitalei Tripoli, conform imaginilor difuzate în noaptea de duminică spre luni la postul de televiziune Sky News, notează AFP. O mulţime de oameni entuziasmaţi agitau drapele roşii-negre-verzi, culorile rebeliunii, în timp ce dansau şi scandau 'Allah Akbar' (Dumnezeu e mare), trăgînd în aer focuri de armă. Postul britanic de televiziune a mai arătat bărbaţi ce făceau semnul V de la victorie, dînd foc unor portrete ale colonelului Gaddafi şi drapelului verde, simbol al regimului.

Piaţa Verde a fost un loc de manifestaţii la începutul revoltei împotriva guvernului libian, în februarie, dar ulterior a fost teatrul numeroaselor adunări de susţinere a lui Gaddafi. Liderul libian şi-a făcut în repetate rînduri apariţia în acest loc, cu începere din luna februrarie, pentru a se adresa miilor de simpatizanţi ai săi.

Mahmoud Jibril, unul dintre principalii responsabili ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), le-a cerut insurgenţilor să se abţină de la orice răzbunare în Tripoli şi a atras atenţia asupra punctelor de rezistenţă ale susţinătorilor lui Gaddafi din capitală, informează AFP. "Astăzi, cînd sărbătorim victoria, fac un apel la conştiinţa şi responsabilitatea voastră. Nu vă răzbunaţi, nu jefuiţi, nu vă luaţi de străini şi respectaţi-i pe prizonieri", a declarat Jibril, în cursul nopţii de duminică spre luni, într-o alocuţiune oficială la postul de televiziune Libya al-Ahrar, deţinut de insurgenţi. "Provocările amintite reprezintă o şansă unică în această perioadă de tranziţie de a da viaţa tuturor acelor drepturi pentru care am luptat", a subliniat Jibril. "Vă avertizez. Puncte de rezistenţă (ale forţelor ce îl susţin pe Gaddafi) au fost localizate în Tripoli şi împrejurul oraşului", a adăugat el. "Trebuie să fiţi prudenţi. Lupta nu s-a încheiat. Dar dacă Allah vrea, în cîteva ore victoria noastră va fi completă", a mai spus Jibril, şef al guvernului creat de rebeli. "Le cer forţelor de securitate să rămînă la post (...) şi să rămînă în stare de alertă pentru a proteja bunurile şi persoanele. Jafurile şi violenţele ar fi o insultă şi o ruşine pentru revoluţia noastră", a continuat el, cerînd să fie apărată viaţa prizonierilor, chiar dacă este vorba despre apropiaţi ai lui Gaddafi, copiii săi, familia sa.
"Le cer tuturor fraţilor mei libieni să dea dovadă de responsabilitate în aceste momente critice. Privirea lumii este îndreptată spre voi. Fie cîştigaţi democraţia, fie alegeţi răzbunarea", a adăugat Jibril. "Astăzi, nu mai există diferenţe între libieni. Vom scrie istoria, Am fost egali timp de 42 de ani sub dictatură, vom fi egali şi în democraţie", a promis responsabilul CNT. "Toţi libienii vor participa la construirea unui viitor pentru Libia, instituţiile şi Constituţia acesteia. Libia va fi pentru toţi libienii, trebuie să fim un exemplu urmat de lumea arabă", a conchis el.

Fiul cel mare al liderului libian Muammar Gaddafi, Mohammed Gaddafi, s-a predat forţelor rebele, a declarat duminică Adel Dabbechi, coordonator al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT, instanţa politică a insurgenţilor, citat de Reuters. El a mai confirmat prinderea lui Saif al-Islam, cel mai tînăr fiu al colonelului libian, anunţată anterior de liderul CNT, Mustafa Abdul Jalil. Procurorul Luis Moreno-Ocampo, din cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), a confirmat la rîndul său arestarea lui Seif al-Islam. "Sperăm că în curînd va fi la Haga" pentru a fi judecat, a adăugat magistratul CPI, citat de AFP. CPI a emis, la 27 iunie, mandate de arestare pe numele lui Muammar Gaddafi, al fiului acestuia Seif al-Islam şi al şefului serviciilor libiene de informaţii, Abdullah Senussi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu