marți, 16 august 2011

Libia: pentru Statele Unite, 'zilele' lui Gaddafi sînt 'numărate'


Washington, 16 aug /Agerpres/ - Statele Unite au estimat luni că 'zilele' colonelului Muammar Gaddafi sunt 'numărate' şi s-au declarat încurajate de progresele înregistrate de rebelii libieni spre capitala Tripoli, bastion al forţelor fidele lui Gaddafi.

'Devine tot mai clar că zilele lui Gaddafi sunt numărate, că izolarea lui devine tot mai importantă în fiecare zi', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney, citat de AFP. 'Aşa cum noi repetăm de mult timp, credem că poporul acestei ţări, Libia, are dreptul să îşi stabilească viitorul', a adăugat el. 'Suntem foarte încurajaţi de progresele înregistrate de rebeli', a declarat la rândul său luni în faţa presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, referindu-se la înaintarea lor în special la Zawiyah.

Rebelii au revendicat ocuparea celei mai mari părţi a oraşului, dar forţele loiale colonelului Gaddafi au bombardat luni inima acestui port strategic, a adăugat dna Nuland. 'Ceea ce noi observăm este un efort din partea rebelilor de a tăia drumurile de acces la Tripoli şi de a spori presiunea asupra lui Gaddafi', a adăugat ea. Rebelii libieni controlau luni trei oraşe-cheie pe drumul spre Tripoli, dintre care Zawiyah, la circa 40 de km vest de capitală, dar şi Gharyan şi Sorman, situate respectiv la 50 km sud de Tripoli şi la 60 km vest. Ei controlau de asemenea toate zonele rezidenţiale din Brega, la est, dar luptele împotriva armatei regimului continuau în vestul acestui oraş petrolier strategic.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante progrese ale rebelilor de la începutul conflictului acum şase luni. În paralel, negocieri secrete au avut loc duminică între rebeli şi reprezentanţi ai regimului la Djerba în Tunisia, potrivit unei surse apropiate securităţii tunisiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu