luni, 1 august 2011

Ofensiva siriană împotriva opoziţiei, criticată dur în întreaga lume


PARIS (MEDIAFAX) - Ofensiva lansată de armata siriană duminică, soldată cu aproape 140 de morţi, este criticată dur de comunitatea internaţională, preşedintele american, Barack Obama, declarându-se îngrozit de brutalitatea regimului de la Damasc, relatează AFP.
"Informaţiile venite de la Hama sunt înfricoşătoare şi demonstrează adevăratul caracter al regimului sirian", a spus Obama, afirmând că SUA "vor continua, în următoarele zile, să sporească presiunile asupra guvernului sirian şi să colaboreze cu alte state pentru a izola" regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
Şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, "a condamnat ferm folosirea forţei împotriva populaţiei civile", cerând guvernului de la Damasc să pună capăt imediat ofensivei şi reamintind că autorităţile sunt responsabile pentru toate actele de violenţă împotriva civililor.
La Bruxelles, Catherine Ashton, şeful diplomaţiei europene, s-a declarat şocată de "intervenţia total de nejustificat a forţelor militare siriene în oraşul Hama". Subliniind că violenţele au loc înaintea începerii Ramadanului, ea a reamintit că "armata siriană şi forţele de securitate au datoria de a proteja şi nu de a masacra populaţia civilă".
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a denunţat masacrul din Siria şi a cerut regimului de la Damasc să ia măsuri pentru a începe un transfer de putere.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a condamnat "cu cea mai extremă fermitate" continuarea reprimării în Siria, apreciind că aceasta este "inacceptabilă în special în ajunul lunii Ramadanului". "Responsabilii politici, militari şi de securitate trebuie să ştie, acum mai mult ca niciodată, că vor da socoteală pentru actele lor", a adăugat Juppe.
Şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care va trebui să adopte o "poziţie foarte fermă" după "acest ultim act oribil de reprimare violentă împotriva contestatarilor care s-au adunat în mod paşnic".
Şi Germania, care a asigurat în iulie prşedinţia Consiliului de Securitate, a cerut o reuniune de urgenţă a acestuia, în timp ce ministrul britanic de Externe, William Hague, s-a declarat consternat de intervenţia armatei siriene "împotriva unor civili care au manifestat în masă şi paşnic".
Olanda a condamnat ofensiva "inacceptabilă" a armatei siriene la Hama şi a cerut înăsprirea sancţiunilor europene împotriva regimului de la Damasc, dar şi adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care să condamne violenţele.
La rândul său, Turcia a cerut regimului sirian să pună capăt operaţiunilor militare şi să se orienteze către metode politice, dialog şi iniţiative paşnice pentru găsirea unei soluţii. "Turcia se aşteaptă ca Siria să creeze condiţiile unui climat paşnic în luna Ramadanului, dar este întristată şi dezamăgită, ca şi întreaga lume musulmană, de evoluţiile pe care le observă înaintea lunii sfinte a Ramadanului", a afirmat Ministerul turc de Externe.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) a afirmat că operaţiunile militare de duminică din Siria s-au soldat cu aproape 140 de victime, dintre care 100 au fost ucise numai în intervenţia din oraşul Hama. "Este una dintre cele mai sângeroase zile" înregistrate de la declanşarea revoltelor din Siria, a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele OSDH.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu