vineri, 19 august 2011

Marile puteri europene vor sancţiuni la ONU împotriva Siriei


Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia au anunţat ieri că încearcă să obţină o rezoluţie la Naţiunile Unite care să impună sancţiuni împotriva regimului sirian, potrivit unor diplomaţi occidentali la ONU, relatează vineri AFP. Măsurile propuse ar putea include blocarea de bunuri şi o interdicţie de călătorie în cazul unor responsabili sirieni, precum şi un embargo asupra armelor, a declarat presei Philip Parham, adjunctul ambasadorului britanic la ONU, după o reuniune a Consiliului de Securitate privind Siria.
''Autorităţile siriene au rămas surde la apelurile din ce în ce mai presante ale comunităţii internaţionale'', a declarat la rândul său adjunctul ambasadorului francez la ONU, Martin Briens. ''Atitudinea lor şi degradarea situaţiei din Siria justifică asumarea pe deplin de către Consiliul de Securitate al ONU a responsabilităţilor sale, adoptînd imediat o rezoluţie privind impunerea de sancţiuni. În acest sens, vom acţiona în zilele următoare'', a adăugat diplomatul francez. Preşedintele american, Barack Obama, şi aliaţii săi occidentali au făcut apel joi, pentru prima dată, la preşedintele sirian, Bashar al-Assad, să plece de la putere şi au întărit sancţiunile împotriva regimului sirian, după cinci luni de reprimare sîngeroasă a mişcării de contestare din Siria.

Forţele siriene au împuşcat pe un stadion 26 de persoane legate la ochi, iar în total cel puţin 2000 în cursul reprimării de către autorităţile de la Damasc a manifestaţiilor împotriva regimului Assad, au informat joi surse apropiate Consiliului de Securitate al ONU, citate de AFP. Responsabili ONU au dezvăluit în faţa Consiliului de Securitate detalii ale represiunii desfăşurate în Siria de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, au precizat sursele. Lynn Pascoe, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri politice, este unul dintre responsabilii ce au luat cuvîntul în faţa membrilor Consiliului de Securitate. El a subliniat că 120 de persoane au fost ucise în Siria în cursul represiunii, după ce subiectul în cauză a fost adus în atenţia Consiliului de Securitate la 10 august.

Armata siriană a desfăşurat, joi, acţiuni în forţă în mai multe localităţi, printre care şi la periferia Damascului unde au fost auzite tiruri, în timp ce aveau loc manifestaţii nocturne împotriva regimului, a anunţat un ONG sirian pentru apărarea drepturilor omului, preluat de AFP. Mişcările de trupe au loc după ce preşedintele Bashar al-Assad i-a adus la cunoştinţă secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, în cursul unei convorbiri telefonice, încetarea operaţiunlor militare îndreptate împotriva protestatarilor, au făcut cunoscut Naţiunile Unite miercuri seara. Militari însoţiţi de membri ai forţelor de securitate au ocupat poziţii în cartierele Zabadani, Al-Mahatta, Al-Jisr şi Al-Amira, din suburbiile Damascului, a precizat Observatorul sirian pentru drepturile omului într-un comunicat. Ei au instalat baraje rutiere. Chiar şi la Damasc, manifestanţii au defilat după rugăciunea de seară, dar forţele de securitate au intervenit deschizând focul, a adăugat ONG-ul fără să anunţe victime, numai arestarea a trei persoane.
În localitatea Deir Ezzor, în estul Siriei, trupele de securitate au fost amplasate în număr mare, la căderea serii, în mai multe cartiere, efectuând numeroase arestări, au mai informat sursele amintite. În oraşul Latakia, din nord-vestul ţării, doi civili şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor provocate de glonaţele ce au fost trase de forţele de securitate în urmă cu trei zile, a adăugat Observatorul. Manifestaţii nocturne au avut loc, de asemenea, în oraş. La Hama, în nordul Damascului, un militant de la faţa locului a afirmat că aproximativ 200 de membri ai trupelor de securitate şi miliţii fidele regimului au arestat noaptea mai mulţi participanţi la un marş antiguvernamental după rugăciunea de seară din cartierul Al-Jalaa.

Preşedintele american, Barack Obama, şi Occidentul încearcă să alimenteze violenţa din Siria, a afirmat joi un oficial de rang înalt din Ministerul sirian al Informaţiilor, după ce SUA şi Uniunea Europeană i-au cerut preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere, relatează AFP. "Este straniu că în loc să ofere ajutorul lor (Damascului) pentru a-şi aplica programul de reforme, Obama şi lumea occidentală încearcă să alimenteze violenţa din Siria", a declarat Rim Haddad, directoare pentru relaţii externe a Ministerului. "Iată dovada că Siria este din nou ţinta. În această dimineaţă, preşedintele Bashar al-Assad l-a informat pe Ban Ki-moon despre decizia armatei de a pune capăt operaţiunilor militare şi de a se retrage, iar ieri preşedintele s-a întâlnit cu membri ai partidului Baas, pentru a discuta modalităţi de aplicare a programului de reforme", a adăugat ea.

Preşedintele american, Barack Obama, şi aliaţii săi occidentali i-au cerut pentru prima dată, joi, preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se retragă de la putere şi au anunţat consolidarea sancţiunilor împotriva regimului său, după cinci luni de reprimare brutală a mişcării de contestare din Siria. "Este de asemenea foarte important de amintit că alegerea preşedintelui republicii este o decizie a poporului sirian şi numai a poporului sirian", a precizat Haddad. Bashar al-Assad i-a succedat tatălui său la putere în 2000 şi a fost reales pentru un mandat de şapte ani în 2007. El a fost singurul candidat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu