luni, 1 august 2011

Condiţiile pentru o intervenţie militară în Siria nu sînt reunite


Paris, 1 aug /Agerpres/ - Condiţiile pentru o intervenţie militară în Siria nu sînt reunite, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu apărut luni în cotidianul francez Midi Libre şi preluat de France Presse. "În Libia, desfăşurăm o operaţiune pe baza unui mandat clar al ONU. Avem sprijinul ţărilor din regiune. Aceste două condiţii nu sînt reunite în Siria", a explicat Rasmussen, condamnând "actele de violenţă asupra populaţiei ale forţelor de securitate libiene".

Potrivit unor militanţi pentru drepturile omului, 136 de persoane au fost ucise duminică în Siria, dintre care 100 într-o amplă ofensivă a armatei la Hama, oraş controlat de rebeli în centrul ţării, într-una 'din cele mai sîngeroase zile' de la începutul revoltei la mijlocul lunii martie.

Franţa şi alte trei ţări (Marea Britanie, Germania, Portugalia) au depus de mai multe săptămâni un proiect de rezoluţie care condamnă represiunea din Siria şi face apel la reforme politice, însă China şi Rusia, membre permanente ale Consiliului de Securitate, se opun votării textului.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a felicitat luni armata "patriotică" siriană, simbolul "orgoliului" naţional, declarîndu-se sigur că sirienii vor reuşi să determine eşecul "complotului" împotriva ţării lor, potrivit agenţiei oficiale Sana, citată de AFP. "Salut fiecare (soldat) şi îl felicit cu ocazia celei de-a 66-a aniversări a înfiinţării armatei arabe siriene (...) care îşi apără drepturile în faţa planurilor agresive care ne vizează astăzi şi mîine", a afirmat preşedintele. "Voi toţi reprezentaţi orgoliul şi mîndria", a adăugat el.
"Sînt absolut sigur că sîntem capabili, prin clarviziunea poporului nostru şi unitatea noastră naţională, să determinăm eşecul acestui nou episod de complot bine urzit, care vizează să destrame Siria, înaintea divizării regiunii întregi în mici state care se bat între ele", a precizat Assad. Această declaraţie intervine în condiţiile în care aproape 140 de persoane au fost ucise duminică de forţele de securitate siriene în toată ţara, dintre care 100 în oraşul rebel Hama (centru).

În ceea ce priveşte Libia, liderul NATO a reamintit că mandatul ONU este 'de a proteja populaţia' şi că este 'exclusă desfăşurarea de trupe de teren'. 'Este o restricţie', a spus el, după care a vorbit despre progresele obţinute de la începutul intervenţiei. 'Am dereglat maşina de război a lui Gaddafi. Opoziţia avansează. Resursele regimului scad. Miniştri şi generali dezertează', a declarat Rasmussen. În opinia secretarului general al NATO, regimul lui Gaddafi este 'tot mai izolat' şi se va prăbuşi. 'Întrebarea nu este dacă Kaddafi va părăsi puterea, ci când o va face', a afirmat el. 'Mesajul meu (către Gaddafi) este unul dublu: 'Părăsiţi puterea şi locul dumneavoastră este în faţa Tribunalului de la Haga', a adăugat Rasmussen.

În privinţa Afganistanului, secretarul general al NATO a apreciat că accelerarea calendarului de retragere nu este în concordanţă cu îmbunăţirea securităţii la faţa locului. 'Trebuie oferite asigurări că forţele afgane sunt capabile să-şi asume responsabilitatea securităţii', a declarat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu