luni, 1 august 2011

'Terorişti antrenaţi în străinătate', autori ai atacurilor din Xianjiang


Beijing, 1 aug /Agerpres/ - Atacurile soldate cu 19 morţi în cursul week-end-ului în Xinjiang au fost comise de 'terorişti antrenaţi în străinătate', a anunţat luni agenţia Xinhua (China Nouă), citând surse guvernamentale.

14 persoane au fost ucise în atacuri cu armă albă de uiguri, minoritate musulmană şi turcofonă din provincia Xinjiang (în nord-vestul ţării), precum şi cinci atacatori de către forţele de ordine în oraşul Kashgar, potrivit surselor oficiale. O responsabilă din cadrul biroului regional de securitate publică din Xinjiang a afirmat că cei doi bărbaţi opriseră un camion în oraşul Kashgar şi l-au înjunghiat mortal pe şofer. Apoi, cei doi au intrat cu camionul într-o mulţime, au coborât din el şi au început să atace trecători, omorând şase persoane, potrivit aceleiaşi surse. Ea a menţionat că unul dintre suspecţi a fost ucis în timpul incidentului, iar cel de-al doilea a fost reţinut de poliţişti. Alţi patru suspecţi au fost împuşcaţi mortal de poliţia chineză în oraşul Kashi /sau Kashgar/ din regiunea autonomă uigură Xinjiang, duminică după-amiază.

Poliţia căuta alte patru persoane, după o izbucnire de violenţă în cursul căreia peste 10 civili şi poliţişti au fost răniţi. Surse locale au indicat mai devreme că trei persoane au murit în urma unei explozii la Kashi, dar ulterior martori au afirmat că victimele au fost omorâte de 'elemente turbulente'.

Xinjiang, unde trăiesc etnici uiguri şi reprezentanţi ai altor grupuri etnice, se află sub ameninţarea terorismului, menţionează Xinhua. La 18 iulie, în Hotan, în aceeaşi regiune, poliţia a împuşcat 14 persoane care atacaseră un post de poliţie şi au omorât patru oameni, între care un poliţist şi o adolescentă. Ulterior, poliţia a conchis că acest 'caz de terorism deosebit de violent' a fost organizat de grupuri teroriste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu