vineri, 12 august 2011

O echipă de militari români va deservi în Afganistan un sistem de supraveghere pus la dispoziţie de armata SUA


O echipă de militari români din Direcţia generală de informaţii a apărării va fi dislocată, începînd din luna august a acestui an, în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System - PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate - ISAF.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, misiunea se desfăşoară în baza unui parteneriat cu armata SUA care şi-a dat acordul ca militarii români să desfăşoare, în premieră, pregătirea specifică pentru operarea sistemelor PGSS şi să întrebuinţeze aceste echipamente, aflate în proprietatea armatei SUA, în teatrul de operaţii din Afganistan.
Încredinţarea acestei misiuni militarilor români este o dovadă a profesionalismului lor şi a încrederii de care aceştia se bucură în cadrul NATO şi din partea armatei SUA, care i-a pregătit pentru operarea acestor sisteme de cercetare de ultimă generaţie. Potrivit ambasadei SUA la Bucureşti, grupul de militari români este primul din forţele coaliţiei care desfăşoară pregătire specifică pentru operarea sistemelor PGSS. ''Parteneriatul unic al forţelor române cu Armata SUA, prin care soldaţii români operează un sistem într-un teatru de operaţiuni este o premieră pentru NATO şi România. Dislocarea militarilor români ilustrează continuitatea angajamentului României faţă de o misiune vitală şi faţă de asigurarea securităţii aliaţilor NATO'', precizează ambasada SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanţi, montaţi pe aerostate umplute cu heliu, ancorate de sol sau pe turnuri telescopice mobile. Introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan a contribuit la creşterea capacităţilor de culegere de informaţii şi a permis obţinerea unei imagini mai precise a situaţiei din zonele supravegheate, în scopul protecţiei forţelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu