luni, 1 august 2011

Proteste de amploare în Israel, împotriva costului ridicat al vieţii


IERUSALIM (MEDIAFAX) - Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă seară în zece oraşe israeliene, protestând faţă de creşterea costului vieţii şi cerând dreptate socială, informează CNN.
Conform estimărilor poliţiei, numai la manifestaţia de la Tel Aviv au participat circa 50.000 de persoane.
Protestele de sâmbătă sunt cele mai importante organizate în ultima perioadă în Israel împotriva costului ridicat al vieţii. În ultimele săptămâni, activiştii au ridicat tabere de corturi în oraşe din întreaga ţară, pentru a cere preţuri rezonabile la cumpărarea locuinţelor şi plata chiriilor şi a protesta faţă de ceea ce consideră drept injustiţie socială.
Cerând guvernului să ia măsuri, mulţi dintre demonstranţii de la Tel Aviv au purtat pancarte pe care scria "Oamenii cer dreptate socială", "Statul-providenţă acum" sau "Când guvernul este împotriva oamenilor, oamenii sunt împotriva guvernului".
Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în întreaga ţară pentru a asigura securitatea pe perioada desfăşurării manifestaţiilor, însă autorităţile nu au semnalat producerea de incidente. De altfel, protestatarii şi-au exprimat sprijinul pentur poliţişti, afirmând că aceştia ar trebui să beneficieze de salarii şi condiţii de muncă mai bune.
Într-o încercare de a reduce presiunea exercitată asupra guvernului, premierul Benjamin Netanyahu a anunţat marţi o serie de măsuri în vederea reducerii preţurilor locuinţelor, însă activiştii au apreciat că acestea sunt insuficiente.
Protestatarii - care au organizat manifestaţii şi la Ierusalim, Haifa, Beersheba, Nazaret, Kiryat Shmona sau Ashkelon - au formulat o listă de revendicări legate de controlul preţurilor, educaţie, asistenţă medicală şi acordarea de beneficii pentru diferite categorii de funcţionari publici, potrivit Jerusalem Post.
Conform Haaretz, şi medicii din spitalele publice vor protesta duminică, asigurând numai serviciile de urgenţă şi participând la o manifestaţie organizată la Ierusalim, la care sunt aşteptate câteva mii de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu